Cezaevlerinde 3 katlı ranza dönemi

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, bu cezaevlerinin kapasitelerinin çok üzerinde mahkum barındırdığını tespit etti.
Ağrı ve Iğdır illerindeki cezaevleriyle ilgili rapor hazırlayan Meclis İnsan Hakları Komisyonu, bu cezaevlerinin kapasitelerinin çok üzerinde mahkum barındırdığını tespit etti. Bazı ceza evlerinde üç katlı ranzaya geçildi.

Ağrı Cezaevinin kapasitesinin yüzde 125, Doğubeyazıt ve Iğdır cezaevlerinin kapasitelerinin de yüzde 150 oranında fazla olduğu belirlendi. Raporda, “Bu durum, mahkumlar arasında gerginliğe yol açmaktadır” denildi. Sözcü'den Ali Ekber Öztürk'ün haberine göre raporda başlıca tespitler şöyle:

KAPASİTE

Ağrı M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, 320 kişi kapasiteli küçük ve eski bir infaz kurumudur. Komisyonumuzun ziyareti esnasında Kurumun mevcudu 402 olup yüzde 125 oranında kapasite fazlası barındırmaktadır.

HORTUMLA YIKANIYORLAR

Doğubayazıt A2 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yüzde 150 oranında bir kapasite fazlası barındırmaktadır. Fiziki imkânların yetersizliğinden kaynaklı ağır yaşam şartlarının daha da ağırlaştığı görülmektedir.

Hortumla uzanan ve haftada bir gün verilen sıcak su, çok küçük odalarda çok fazla sayıda insan bulunmasının yarattığı gerginlik, açık görüşlerin kalabalık olması dolayısıyla verimsiz geçmesi, spor faaliyetlerinin yetersizliği gibi hususlar heyetimize iletilen başlıca sorunlar arasındadır.

ÜÇ KATLI RANZA

Iğdır B Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ise, 100 kişi kapasiteli bir infaz kurumudur. Buna karşılık Kurum yüzde 150 oranında kapasite fazlasına sahiptir.

Kurumun fiziki yapısı ihtiyaca cevap vermemektedir. Koğuşların çok küçük olmasına karşılık ranzalar üç kata çıkarılarak kapasite artımına gidilmiştir. Ancak paylaşılan alanın küçüklüğü yaşam şartlarını ağırlaştırmakta, banyo ve mutfak alanlarının bir arada olması ise hijyen sorunları doğurmaktadır.

Kaynak: Sözcü / Ali Ekber Ertürk

    :

    :

    :

    :

    "Cezaevlerinde 3 katlı ranza dönemi" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete