'Bedelli de farkın iadesi' davasında ret

30 bin lira ödediği bedelli askerlik için üç yıl sonra 18 bin ödenmesine itiraz ederek, Askeri Mahkemeye 12 bin liralık “fark” davası açan avukat Doğan’a savcılıktan “yasal dayanak yok” gerekçesiyle ret cevabı geldi
2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikten 30 bin TL ödeyerek yararlanan avukat Baran Doğan’ın, son çıkan bedelli yasasında fiyatın 18 bin TL olarak belirlenmesi üzerine, Milli Savunma Bakanlığı’ndan 12 bin lirasının iade edilmesi talebine savcılıktan cevap geldi. Doğan, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi savcısı Nihat Polat, “Farkın ödenmesine yönelik yasal dayanağın bulunmadığı” gerekçesiyle davanın reddini istedi.

"HUKUKA AYKIRILIK BULUNMUYOR"

Bedelli askerlikle ilgili oluşan ücret farklılıkların ödenmesine ilişkin açılan davada, savcıdan şaşkınlık yaratan bir cevap geldi. 12 bin liralık farkın kendisine ödenmesini isteyen Baran Doğan’ın açtığı davada, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi savcısı görüşünü açıkladı.

Savcı, Doğan’ın 2011 yılındaki bedelli askerlikten yararlanması ve ücreti ödemesi nedeniyle, “Askeri yükümlülüğünü” yerine getirmiş sayılacağını, ikinci bedelli ücretinin Doğan’a uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti. Mütalaada, “Davacının talebi doğrultusunda uygulanan yasa hükümleri olması nedeniyle davacının talebi doğrultusunda yararlandığı geçici 46. Madde kapsamında ödediği miktarın, geçici 52. Madde ile belirlenen miktardan fazla olması nedeniyle aradaki farkın ödenmesine yönelik talebin yasal dayanağı bulunmadığı, farkın ödenmemesinde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” dendi.

Savcı, talebin yasal dayanaktan yoksun olması gerekçesiyle de, davanın reddedilmesini istedi.  Savcının mütalaasının “bağlayıcı” bir nitelikte olmadığını söyleyen avukat Doğan, mahkeme kararının beklenmesi gerektiğini belirtti.

FAHİŞ BEDELİN AÇIKLAMASI YOK

Baran Doğan davayla ilgili, kendisinden alınan fahiş bedelin hiçbir nedeni ve açıklamasının bulunmadığını belirtmişti. Uygulamanın Anayasa’nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu da söyleyen Doğan, ayrımın meşru olması için objektif ve makul bir nedene dayanması, makul bir amaca yönelik olması gerektiğini vurgulamıştı.

Doğan ayrıca, 2011 yılında ödediği 30 bin TL’nin yasal faiziyle birlikte 39 bin TL edeceğini belirterek, 12 bin TL’lik farkın yasal faiziyle birlikte iade edilmesini talep etmişti.

Kaynak: Aysun Yazıcı | Taraf

    :

    :

    :

    :

    "'Bedelli de farkın iadesi' davasında ret" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete