UYAP’ta Fuat Avni önlemleri

Twitter fenomeni Fuatavni’nin yargıya-özellikle operasyonlara ilişkin pek çok bilgiyi önceden haber vermesi üzerine UYAP'ta düzenleme oldu.
Adalet Bakanlığı, iki önemli yönetmeliğe çöpe attı ve adliyelerdeki yargılama ve idari işlemleri sil baştan düzenleyen 265 maddelik yeni bir yönetmeliği uygulamaya koydu. Buna göre, Tele-adalet sistemi genişletilerek kalıcı hâle getirildi, artık sadece sanıklar değil davanın tüm tarafları, tanıklar ve bilirkişiler ile uzmanlar da isterlerse mahkemeye gelmeden uzaktan sesli görüntülü sistem (SEGBİS) ile dinlenebilecek. 265 Madde ve yüzlerce fıkradan oluşan yeni adliye yöetmeliği ile getirilen sistemden bazı başlıklar çok özetle şöyle:

Yönetmelikte en dikkat çeken-kapsamlı düzenlemelerden biri adliyelerdeki soruşturma-yargılama dahil tüm işlemlerin, bilgi-belge akışının sürdürüldüğü, kaydedilip saklandığı Ulusal Yargı Ağır Projesi (UYAP) ile ilgili düzenlemeler oldu. Twitter fenomeni Fuatavni’nin yargıya-özellikle operasyonlara ilişkin pek çok bilgiyi önceden haber vermesi üzerine,

“Onunla ilgili görülerek mercek altına alınan ve kullanıcıları değiştirilen UYAP’ın kullanılması” için özel konu başlığı açıldı. Bu konu yönetmelikte elikte 14 ayrı madde ile düzenlendi. Bu ayrıntılı düzenleme, yargı çevrelerinde “UYAP’ta fuatavni önlemleri” esprilerine neden oldu.

HSYK TEK PATRON

Adliyelerin üzerinde, AKP iktidarına yakın duran HSYK’nın tek patronluğu korundu. Bundan sonra da adliyeler ile yeni kurulacak Bölge adliye mahkemelerindeki Adalet Komisyonu başkan ve asıl üyelerini HSYK atamaya devam edecek. Hangi hâkimin veya savcının hangi duruşmaya gireceğinden adliye çalışanları ve müdürlerinin özlük atama ve disiplin işlemleri dahil en yetkili organ olan komisyonlarda böylece uzun yıllar daha HSYK, dolayısıyla hükümet etkisi sürdürülecek.

TELE ADALET KALICI

Artık yalnız sanıkların değil, davanın tüm tarafları (müşteki-müdahiller) ile avukatlarının yanı sıra, tanıklar, bilirkişiler ve uzmanlar da duruşmaya gelmek yerine bulundukları yerden sesli ve görüntülü sistemle duruşma salonuna bağlanacak.

SENDİKA FİŞLEMESİ

Adliye çalışanlarının özlük dosyalarında normal sabıka sorgulaması olarak bilinen (arşiv araştırması bilgileri) fişleme dışında sendika üyelikleri de kayda girecek. Adliyecilerin hangi sendikaya üye oldukları özlük dosyalarında yer alacak.

Kaynak: Adnan Keskin / Taraf

    :

    :

    :

    :

    "UYAP’ta Fuat Avni önlemleri" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete