Türkiye'nin Türkmen politikası: 'Kardeşlik' değil, bölgesel hülya

Türkiye silahlandırarak savaşın ortasına attığı Türkmenleri, şimdi de Türkiye'ye gelmeye mecbur ediyor. Türkiye'ye gelen Türkmenler ise siyasi menfaatler için kullanılıyor.
Suriye’nin kuzeyinde çatışmaların artmasıyla birlikte, bölgedeki Türkmen Dağları’nda bulunan pek çok Türkmen Türkiye’ye gelmeye başladı. 29 Ocak’tan bu yana Türkiye’ye gelen Türkmen sayısı 5 bin 600 olarak veriliyor. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından 28 Ocak 2016’da açıklanan AFAD rakamlarına göre Türkiye’deki Suriyeli sığınmacısı sayısı 2 milyon 541 binken, Türkmen sığınmacı sayısı 56 bin 747 olarak veriliyordu. Son gelen Türkmenlerle birlikte bu sayının şu anda 63 bini bulduğunu söyleyebiliriz. Gelen Türkmenlerin 10 bin kadarının Bayırbucak Türkmen’i olduğu söyleniyor.

TÜRKMENLER NEDEN TÜRKİYE’YE GELİYOR?

Suriyeli Türkmenlerin savaşın ortasında kalmış olması rastlantı değil. Türkiye uzun süredir bölgedeki Türkmenleri silahlandırıyor. Ancak bu iddia edildiği gibi Türkmenlerin “kendilerini savunması” amacıyla değil, Türkiye’nin bölgesel çıkarları sebebiyle yapılıyor.

MİT tarafından kurulan Türkmen tugayları, AKP’nin bölgede ittifak kurduğu cihatçı yapılanmalarla birlikte hareket ettiği ve onların parçası halinde işlediği gibi, bu tugayların komutanları gerçek hedeflerin IŞİD değil, Suriye hükümeti ve bölgedeki Kürt güçleri olduğunu söylemekten çekinmiyor. Örneğin, Telegraph'tan Nabih Bulos ve Louisa Loveluck'ın haberine göre, Türkiye bölgede “tampon bölge” kurma hedefinin parçası olarak Türkmen “polis güçleri” yetiştiriyor ve Türkmen grupları YPG’ye karşı kullanmak istiyor.

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye'nin Türkmen politikası: 'Kardeşlik' değil, bölgesel hülya " hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete