​İstanbul ve Ankara saldırılarında talimat aynı kişiden

IŞİD'in İstanbul Taksim ve Ankara Tren Garı'nda gerçekleştirdiği saldırıların talimatını örgütün sözde Gaziantep Emiri Yunus Durmaz'ın verdiği ortaya çıktı.
Terör örgütü IŞİD’in İstanbul Taksim ve Ankara Tren Garı’nda gerçekleştirdiği saldırıların talimatını örgütün sözde Gaziantep Emiri Yunus Durmaz’ın verdiği ortaya çıktı.

Emniyetin fotoğraflarını dağıttığı 3 kişi arasında yer alan Durmaz’ın, Suriye’deki IŞİD komutanı İlhami Balı’ya “Esrar-ı Mücahid” denen kriptolu bir program aracılığıyla saldırı planlarını ilettiği belirlendi. Hakkında Ankara’daki tren garı saldırısı nedeniyle yakalama kararı da bulunan Durmaz’ın polise yakalanma ihtimaline karşın üzerinde intihar yeleği ile gezdiği belirtiliyor.



SAHTE KİMLİKLERİN 4′Ü BULUNDU 3′Ü YOK

İstanbul Taksim’de 4 kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından emniyetin fotoğraflarını dağıttığı kişiler arasında yer alan Yunus Durmaz, 10 Ekim’de Ankara’da 104 kişinin ölümüne neden olan saldırının da emrini veren IŞİD’in sözde Gaziantep emiri olarak biliniyor. Ankara saldırısının ardından hakkında yakalama kararı çıkan Durmaz, polisin kaldığı hücre evine yaptığı baskından yarım saat önce kaçmayı başarmıştı. Ancak polis, Durmaz’ın evinde yaptığı aramada, bilgisayar, harddisk, simkartlar ve 4 ayrı sahte kimlik bulmuştu. Canlı bomba oldukları tahmin edilen Hamza Tonbak adına düzenlenen sahte kimlikte DHKP-C’den de kaydı bulunan Savaş Yıldız’ın, Yıldız Bozkurt adına düzenlenmiş sahte kimliğin Kazakistan doğumlu Alman vatandaşı Valentina Slobodyanyuk, Murat Özalp adına düzenlenen sahte kimliğin Muhammet Zana Alkan, Emre Kaya adına düzenlenen sahte kimliğin ise Ömer Deniz Dündar için hazırlandığı tespit edilmişti. Durmaz’ın bilgisayarındaki bir notta ise 7 canlı bomba için sahte kimlik hazırlandığına ilişkin bilgiler bulunmuştu. Sahte kimliklerden 4′ü bulunurken, 3′ünün bulunamamış olması, bu 3 sahte kimlikli canlı bombanın ülke içerisinde dolaştığı endişesine de yol açtı.



CANLI BOMBA DEĞİL, MAAŞI 20 BİN DOLAR

Ankara saldırısına ilişkin soruşturma dosyasına göre Durmaz canlı bomba değil, Suriye ile irtibatı sağlayarak, hazırladığı saldırı planları çerçevesinde canlı bombaları Türkiye’ye getiren kişi olarak biliniyor. Polisin, ele geçirilen bilgisayarından elde ettiği verilere göre, Durmaz’ın örgütten aldığı maaş aylık 20 bin Dolar. Durmaz örgüt içinde, örgütün Suriye’deki en önemli komutanlarından biri olarak bilinen İlhami Balı ile doğrudan yazışma yapacak kadar etkili. Yazışmalarını ise “Esrar-ı Mücahid” denen kriptolu bir program üzerinden yapan Durmaz’ın bilgisayarından 19 ayrı ilde saldırı planladığına ilişkin belgeler de bulunmuştu. Esrar-ı Mücahid üzerinden Balı’ya gönderdiği bir yazışmada Durmaz, İstanbul’un dini mekanları ve turistik yerleri ile gayri müslimlere yönelik planlarını da anlatmıştı Bunlardan birinde, Antalya’da düzenlenen Kasım ayında Antalya’da dünya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen G-20 dışında zirvesi, bazı askeri üsler ile Sinagoglar, Havra’lar, Kiliseler ve Caferi camiilerine ilişkin keşif çalışmaları da yer almıştı.

Sırra kadem basan Durmaz’ın polise yakalanma ihtimaline karşı üzerinde intihar yeleği ile gezdiği tahmin ediliyor. Durmaz’ın kardeşi Haci Ali Durmaz hakkında da Ankara saldırısından sonra yakalama kararı çıkarılmıştı. Durmaz’ın kardeşinin de ağabeyi ile beraber Suriye’ye kaçtığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Asuman Aranca / Sözcü Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​İstanbul ve Ankara saldırılarında talimat aynı kişiden" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete