İstanbul Üniversitesi'nde sandık iradesine saygı bekleniyor

İstanbul Üniversitesi’nin akademisyenleri, öğrencileri ve çalışanları, rektörlük seçimini kazanan Prof. Dr. Raşit Tükel’in rektörlüğünün onaylanması için kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.
İstanbul Üniversitesi’nin akademisyenleri, öğrencileri ve çalışanları, rektörlük seçimini kazanan Prof. Dr. Raşit Tükel’in rektörlüğünün onaylanması için bugün basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirdi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşte demokratik kitle örgütü temsilcileri, sanatçılar ve diğer üniversitelerin akademisyenleri de yer aldı.

'ÖZGÜRLÜK YAYILACAK'

Beyazıt Kampüsü içerisinde yapılan yürüyüşten sonra tarihi ana kapı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu Sekreteryası adına Kazım Mermer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, rektörlük seçimlerinde çıkan irade doğrultusunda hareket etmeye çağırdı.

Üniversite Dayanışma Platformu adına konuşan Prof. Dr. Beyza Üstün ise “42 üniversitenin dayanışmasından oluşan platform adına hepimiz Raşit Tükel’i destekliyoruz. Biliyoruz ki özgürlük buradan diğer üniversitelere dalga dalga yayılacak” dedi.

'KATILIMCI ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ'

Ana kapı önünde konuşma yapan Prof. Dr. Raşit Tükel ise “Demokratik, özgür, saydam, katılımcı bir üniversite istiyoruz. Sandık iradesine uygun bir tutum geliştirerek en çok oy alan kişinin atanması gerekiyor. Üniversite eşit, özgür, demokratik, saydam, katılımcı olamaz. Sandık iradesine uygun bir tutum geliştirerek en çok oy alan kişinin atanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Hukuk Fakültesi koridorunda ‘bağımsız, demokratik ve özgürlükçü üniversite nasıl olmalıdır’ konulu bir panel gerçekleştirildi.

DİSK'TEN YAZILI DESTEK

Diğer yandan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İstanbul Üniversitesi'ndeki rektörlük seçimi hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Beko açıklamasında “Prof.Dr. Raşit Tükel yerine çok daha düşük oy alan başka bir adayın rektör olarak atanması açıktır ki sadece üniversitede değil tüm toplumda ‘demokrasiye bir saldırı’ olarak algılanacaktır” dedi.

SONUÇLAR PERŞEMBE BELLİ OLACAK

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in AKP’den milletvekili aday adayı olmak için rektörlükten istifa etmesinin ardından yerine vekil rektör olarak Prof. Dr. Mahmut Ak getirilmişti. Sonrasında yapılan rektörlük seçiminde ‘İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi’ adayı olan Prof. Dr. M. Raşit Tükel, 2595 akademisyenin oy kullandığı seçimde, 1202 oy alarak, 908 oy alan Mahmut Ak’ı  ikinci sırada bırakıp rektörlük seçiminin kazananı olmuştu. Ancak yasaya göre, üniversitelerin rektörleri seçimle değil cumhurbaşkanının atamasıyla görev başına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YÖK’ten gelen liste doğrultusunda hangi adayı rektör olarak atayacağı ise perşembe günü belli olacak.

Kaynak: Büşra Zehra Tümer / www.birgun.net
 
  • Hakkı KOLOĞLU
    Millet ne derse o olur diyenlerden,milletin oyuna saygı bekliyoruz. Hakkı KOLOĞLU - 18 Mart 2015 Haydi sayın Erdoğan,Bizi bir kez olsun yanılt.En çok oy alan adayı seçtiğini bir kez olsun görelim.

:

:

:

:

"İstanbul Üniversitesi'nde sandık iradesine saygı bekleniyor" hakkında Tweetler

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

KARŞI VİDEO
https://twitter.com/KarsiGazete