Erdoğan ile Merkez Bankası arasındaki faiz politikası tartışmasının galibi kim?

Geçtiğimiz dönemlerde Merkez Bankası’nın politikalarını sıklıkla Eleştiren Erdoğan’dan son dönemde faiz oranında hiçbir değişikliğe gidilmediği halde herhangi bir eleştiri gelmemesi dikkat çekiyor.
ANALİZ | KARŞI GAZETE 
 
Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan arasında faiz indirimi konusunda yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili son  dönemde herhangi bir açıklama yapılmadığı görüldü.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle 2014 yılı Nisan ayından itibaren Merkez Bankasının para politikası ile ilgili ve  Erdem Başçı'ya  yönelik ağır eleştirilerde bulunmuş ve bu durum medyada geniş bir şekilde yer bulmuş günlerce konuşulmuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası arasındaki faiz politikasına yönelik tartışmadan acaba hangi taraf haklı çıktı sorusunun cevabını aradık...
 
4 Nisan 2014 
 
Erdoğan Azerbaycan gezisi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Merkez Bankasına olağanüstü toplanarak Faiz indiriminde bulunması çağrısını yapmıştı.
 
7 Nisan 2014 
 
Erdem Başçı yaptığı açıklamada toplantı yapmaya ihtiyaç olmadığı Faiz indiriminde temkinli yaklaşmanın yararlı olacağını belirtti.
 
23 MAYIS 2014
 
Merkez Bankası Faiz oranını %10 dan %9,5 çekerek yarım puan indirime gitmiş 3 gün sonra dönemin Başbakanı Erdoğan bu indirimi "dalgamı geçiyorsunuz" şeklinde eleştirmişti.
 
13 Haziran 2014
 
Erdem Başçı, Merkez Bankası ile ilgili yapılan eleştirilere  "Merkez Bankası hem hukuken hem fiilen bağımsızdır.Herkes görüşlerini belirtebilir.Gazeteciler, bankacılar, politikacılar herkes görüşlerini eleştirilerini belirtebilir. Biz herkesin görüşünü alarak 7 üye ile karar alırız" karşılığını vermiştir.
 
25 HAZİRAN 2014
 
Merkez Bankası faiz oranında indirime giderek faiz oranını 75 baz puan indirerek  %9,50 den %8,75 e indirmiştir.
 
18 TEMMUZ 2014
 
Merkez Bankası faizi %8,75 den 50 baz puan düşürerek %8,25 e çekti.
 
16 OCAK 2015 
 
10 Ağustosda yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanı olan  Erdoğan Merkez Bankası ile ilgili ağır eleştirileriyle gündeme gelmişti.Erdoğan açıklamalarında "Merkez Bankamızda hakikaten dünyada herkes inerken bizim merkez bankası sağolsun hala olduğu yerde duruyor.İnmiyor, düşürmüyor.Yahu neyi bekliyorsun sen? Şimdi diyebilirler ha merkez bankası bağımsızdır, bende bağımsızım" diyen Erdoğan "Sen neyi bekliyorsun Ey Merkez Bankası" diye sormuştu.
 
20 OCAK 2015 
 
Merkez Bankası faiz oranında yarım puanlık bir düşüşle faizi %8,25'ten %7,75'e çekmiştir.
 
22 OCAK 2015 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankasına yönelik "Verilen mesajdan hala nasibini almış değil, vatandaşı aldatmanın anlamı yok" diyerek eleştirdi.
 
27 OCAK 2015
 
Merkez Bankası Erdem BAŞÇI "Eğer enflasyon 1 puan üzerinde düşerse Merkez Bankası olağanüstü toplanır" şeklinde açıklamada bulundu.
 
1 ŞUBAT 2015 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı bir  törende Merkez Bankasına yönelik "Ne diyorlar? İnsanı böyle adeta çıldırtacaklar enflasyon düşerse faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış anlayış değil, bu yanlış bir mantık doğru bir mantık değil çünkü enflasyon sebep faiz netice değildir.Faiz sebep, enflasyon neticedir" sözleri  ile eleştirilerini dile getiren Erdoğan, ekonomi mantığını ortaya koyarken  merkez bankasının ekonomi mantığını ağır bir şekilde eleştirmiştir.
 
24 ŞUBAT 2015 
 
Merkez Bankası faiz oranını %7,75 ten %7,50 ye indirdi.
 
25 ŞUBAT 2015
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz oranlarındaki çeyrek puanlık indirim üzerine "Merkez Bankası dün lutfetti.Böyle şey olur mu? Bizim Merkez Bankasının bağımsızlığına bir sözümüz yok.Ayrı bir konu.Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduğu yere kadar yok. Bu konuda bir yanlış gördüğümüz eksik gördüğümüz zaman sözümüzü söylemekten asla çekinmeyiz.Bununda bilinmesi lazım.Buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum.Bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka yerlere bağımlılığın mı var?Bunu söyle. Güya riskleri azaltmak için uyguladıkları faiz politikasının kendisi bir risk haline dönüşmüştür.Bunu bilmeleri lazım.Esnafımızın üreticimizin hakkını korumak benim en başta gelen görevimdir. Bu konudaki ısrarımın sebebi budur" sözleriyle Merkez Bankasına yönelik ağır ifadelerle yüklenmişti.
 
2015 Ocak ayında Faiz oranı %7,75 oranında iken 2016 Ocak ayında faiz oranı %7,50 olarak gerçekleşti. Bu süreçte faiz oranı azalırken enflasyon ve dolar kurundaki değişiklikler ise şu şekilde oldu.
 
2015 yılı Ocak ayı yıllık enflasyon oranın %7,24, Dolar 2,29 iken; 2016 yılı Ocak ayında yıllık enflasyon oranının  %8.81 Doların ise 3,04 olarak  gerçekleşti.Faiz oranlarında azalma sözkonusu iken enflasyon oranında ve dolar kurunda önemli derecede artış görülmesi dikkatlerden kaçmadı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu anlayış anlayış değil, bu yanlış bir mantık doğru bir mantık değil çünkü enflasyon sebep faiz netice değildir. Faiz sebep, enflasyon neticedir" ifadeleri ile yüksek faiz oranının enflasyon sebebi olarak görülmesi mantığının ne kadar gerçekçi olduğu ise tartışmalı hale geldi. Merkez Bankası 2015 yılı Mart ayından itibaren Faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmediği, 10 ay boyunca faiz oranlarını sabit tuttuğu görüldü. Bu süreçte enflasyon oranı ve döviz kurundaki artış sonrası Merkez Bankasının Faiz politikasına yönelik herhangi bir açıklamanın yapılmaması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiye bakış açısında bir değişiklik mi oldu sorusunu akıllara getirdi.

ANALİZ | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan ile Merkez Bankası arasındaki faiz politikası tartışmasının galibi kim?" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete