Dağdan gelen suya Gökçek’ten ceza

ASKİ, köylülerin kendi imkanları ile evine getirdiği suya sayaç takmayana 378 lira kaçak kullanım cezası kesti.
AKP hükümeti, 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda yaptığı değişiklikle, köyleri doğrudan belediye sınırlarına dahil etti. Yeni düzenlemeyle idari yapılanmada köklü değişikliğe gidilince büyükşehirlere bağlı tüm köyler bir gecede “mahalle”oldu. Böylece büyükşehirlere bağlı köylere yönelik yapılacak yol, kanalizasyon, su gibi alt yapı yatırımlarında sorumluluk büyükşehir belediyelerine geçti. Düzenlemenin tam olarak uygulanması konusunda ise 5 yıllık geçiş süreci tanındı.

YILLARCA ÜCRET ÖDEMEDİLER

Geçiş süresi dolmadan yasayı uygulamaya başlayan çok sayıda belediye, özellikle su ve kanalizasyon alanında çalışmaları hızlandırdı. Bu kapsamda belediyeler, köylülerin kendi imkanlarıyla dağlardan getirdiği ve yıllardır evlerinde ücret ödemeden kullandıkları içme suyuna sayaç takmaya başladı. Sayaçlara itiraz edip 5 yıllık geçiş süreci dolduktan sonra suya abone olacağını belirten köylüler ise, hiçbir hizmetten yararlandırılmayacakları uyarısıyla aboneliğe zorlandı.

Büyükşehir belediyelerinin su idareleri, özellikle köylerdeki muhtarlar üzerinden baskıları artırınca çok sayıda köydeki mevcut içme suyu şebekesi sayaçlara bağlanıp belediyelerin kontrolüne geçti.

FATURALAR ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

Belediyeler, sayaç taktırıp suya abone olan köylülere her ay 30-40 lira fatura yollamaya başladı. Abone olan köylüler, yıllardır ücret ödemeden ‘dağdan geliyor’ diye kullandıkları su için düzenlenen faturalar karşısında şaşkına dönerken, 5 yıllık geçiş sürecinin 2017 yılında biteceği düşüncesiyle abone olmayan köylüler “kaçak kullanım” cezasıyla karşı karşıya kaldı.

Melih Gökçek’in başkanı olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) de aynı şekilde belediye sınırları içerisinde mahalleye dönüştürülen köylerde su aboneliklerine başladı. Abone olan köylülere fatura gönderen ASKİ, abone olmayan çok sayıda köylüye ise 378’er lira kaçak su kullanım cezası kesti. Cezayı ödemekte gecikenlere bir de faiz eklenince fatura 400 lirayı aştı. ASKİ’nin ceza kestiği köylüler Cumhurbaşkanlığı da dahil olmak üzere her kapıyı çaldı, savcılığa başvurdu. Ancak köylülerin feryadını dinleyen olmadı.

ASKİ DEĞİL DEDEM VE NİNEM GETİRDİ

Binlerce mağdurdan biri olan Nallıhan İlçesi’ne bağlı Alpagut Köyü sakinlerinden Ahmet Aksu, uygulama karşısındaki şaşkınlığını ifade etti. Aksu, “ASKİ’nin abone olmamızı istediği suyu dedem, ninem kendi elleriyle kazarak dağdan köy çeşmesine getirdi. Biz de 20 yıl önce o suyu evlerimize bağladık. ASKİ’nin getirdiği bir tek damla su yok ki parasını istesin. Üstelik köyümüzde kanalizasyon yok, kullanılmış su dereye akıyor. O su için de bizden ayrıca atık su bedeli alıyorlar. 400 lira ceza hacze gidecekti, ödedim. Ancak ne suç işledik de devlet bizlere ceza kesti anlamış değiliz” dedi.

Kaynak: Sözcü Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "Dağdan gelen suya Gökçek’ten ceza" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete