Baransu'nun avukatı: Yassıada yargılaması yapmayın

Dosyada olmayan belgeyle Baransu’nun savunmasını isteyen mahkemeye, Yassıada yargılamalarını hatırlatan avukat Kavili, “Menderes’in avukatlardan da belge gizlenmişti. Siz de aynısını yapmayın” dedi.
Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu ile Taraf Sorumlu Yazı işleri eski Müdürü Murat Şevki Çoban’ın MGK haberi nedeniyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Balyoz haberleri nedeniyle Silivri’de tutuklu bulunan Mehmet Baransu ile tutuksuz sanık Murat Şevki Çoban ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada ilk olarak usule ilişkin savunma yapan Baransu, “Dosyada çok ciddi hatalar var” dedi.

Basın suçlarına karşı dava açma süresinin dört ay olduğunu ve davanın bu süre dolduktan sonra açıldığını vurgulayan Baransu, “Bu dava hakkında zamanaşımı nedeniyle düşme kararı verilmesi gerekir” dedi.

SUÇLAMALARDAKİ HATALARA DİKKAT ÇEKTİ

Mahkemenin bu talebi reddetmesi üzerine Baransu, “Soruşturma aşamasında altı savcı değişti, dosya Yargıtay’a bile gitti ama bir Allahın kulu haberimi okumamış” diyerek suçlamalardaki hatalara dikkat çekti. Baransu, mahkemenin ve savcılığın yanlış yönlendirildiğini, ceza verilmesi için kendisine haksız isnatlarda bulunulduğunu söyledi. “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” haberinde kullanmadığı ifadelerin iddianamede kullanılmış gibi gösterildiğini vurgulayan Baransu, bu çarpıtmanın açığa çıkması için orijinal MGK belgesinin dosyaya gelmesi gerektiğini belirtti.

MGK belgesi olmadan esasa ilişkin savunma yapamayacağını belirten Baransu, “24 Haziran tarihli bütün belgeler buraya gelmeli. İddianamede, MGK kararının eklerini yayınladığım yazılmış, bu kesinlikle doğru değil, benim haberimde ‘ek’ diye bir şey yok. Haberimi kimse okumamış. Mahkeme ve savcılar yönlendiriliyor” dedi. Daha önce olmayan bir tutanağın Haziran ayında dosyaya eklendiğini belirten Baransu, “Tutanakta ne numara var ne de sayı. Ben 20 yıl askeri olaylara harcadım. Bu yazışmaların nasıl yapıldığını çok iyi bilirim. Yazışmalarda mutlaka bir numara veya tarih olur. Bu tutanakta böyle bir şey yok. Bu belge gerçeği yansıtmıyor” dedi.

“YASSIADA’DAKİ HATAYI YAPMAYIN”

Bu sırada, izleyici bölümünde oturan avukat Ömer Kavili, cübbesini giyerek Baransu’yu savunmaya geçti. Söz alan Kavili, “Ceza muhakemesi kanununun en önemli ilkesi sanığın masumiyetidir. Mahkemenin belgeleri getirmeden duruşmayı açmaya yetkisi yoktur” dedi. Dosyada olamayan bir delil ile sanığın suçlanamayacağını kaydeden Kavili, Yassıada yargılamasında Adnan Menderes’in avukatlarından bilgi ve belge gizlendiğini hatırlatarak, “Bu davada aynısını yapmayın” dedi. 1894 yılında Yüzbaşı Alfred Dreyfus’un haksız yere casuslukla itham edilerek Fransa’da yargılandığı davayı hatırlatan Kavili ayrıca, “Dreyfus davasında da benzer şekilde ‘gizli’ olduğunu gerekçesiyle delil gizlendi ancak sonraki yıllarda Deeyfus’un suçsuz olduğu ortaya çıktı. Bu davada da, savunma makamına belge gösterilmeyecekse, o belgenin yırtılıp çöpe atılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BARANSU AÇLIKTAN SAVUNMA YAPAMADI

Bu sırada söz alan MGK’nın avukatı, söz konusu MGK belgesinin gerekirse mahkeme heyeti tarafından incelenebileceğini ancak gizli olması nedeniyle kamuoyuna açıklanamayacağını kaydetti. Bu sözler üzerine Kavili, “Meslektaşımın bu beyanı, dosyada delil olarak yer aldığı iddia edilen belgenin dosyada olmadığını tescillemiştir” dedi. Savunma yapıp yapmayacağı sorulan Baransu ise, saatlerdir adliyede beklediğini, kahvaltı dahil gün boyu hiç yemek bile yemediğini belirterek, “Bu şartlar altında savunma yapamayacağım” ifadelerini kullandı. Mahkeme duruşmayı erteledi.

52 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Baransu ve Taraf Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme”, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme” ve “MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme” suçlamasıyla 52’şer yıla kadar hapis talebiyle yargılanıyor.

Kaynak: Taraf / Aysun Yazıcı

    :

    :

    :

    :

    "Baransu'nun avukatı: Yassıada yargılaması yapmayın" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete