AKP’de hesaplaşma günü!

AKP, son dönemin en kritik kongresini yapacak. Geçen yıl kendi elleriyle partiyi Ahmet Davutoğlu’na teslim eden Erdoğan, şimdi Davutoğlu’nu kıskaca aldı.
50 kişilik MKYK listesini vermekle kalmadı, Divan Başkanı ve üyelerin kim olacağına kadar eksiksiz bir dosya verdi.

TEK ADAY

AKP basının yarıya yakının alınmayacağı 5. Büyük Kongresi’ne Ankara Arena Spor Salonu’nda yapacak. Saat 10.00’da başlayacak kongre bir günde tamamlanacak. Genel Başkan ve MKYK seçimi yapılacak. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, kongreye tek aday olarak girecek.

İKİ DEFA GÖRÜŞTÜ

Kongre öncesi Genel Merkez-Saray arasında kritik görüşmeler oldu. Erdoğan-Davutoğlu Çarşamba ve Perşembe günü iki defa görüştüler. Son görüşme kritik geçti. MKYK listesi nedeniyle ipler gerildi, tansiyon yükseldi.

ALTERNATİF LİSTE HAZIRLADI

Edinilen bilgiye göre Erdoğan, Davutoğlu’na yakın bazı isimlerin de olduğu 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu listesini Davutoğlu’na verdi. “Bu liste kongreden geçecek” dedi. Ancak Davutoğlu, Erdoğan’ın verdiği liste dışında alternatif bir liste daha hazırladı.

BİNALİ’Yİ DEVREYE SOKTU

Erdoğan, alternatif listeyi duyunca düğmeye bastı. Binali Yıldırım’ın kongrede aday olabilmesi için yüzde 20 delegenin imzası gerekiyor. Bu doğrultunda Yıldırım için imza toplandı. Ancak bu sadece Davutoğlu’nu MKYK konusunda köşeye sıkıştırmak için hamle olarak yapıldı. Bunun üzerine Davutoğlu’nun geri adım attığı ve listede uzlaşıldığı iddia edildi.

DİVAN’I DA SEÇTİ: Erdoğan, kongrede hiçbir detayı atlamadı. Son dakika değişikliği ve istenmeyen durumlara karşı önlem aldı. Divan Başkanı ve üyelerinin tamamı da yine Erdoğan tarafından belirlendi. Divan Başkanlığını Mehmet Ali Şahin’in yapması bekleniyor.

SÜRPRİZ OLUR MU?: AKP’de herkes son dakika değişikliği olup olmayacağı sorusuna cevap arıyor. Buna göre Davutoğlu, ‘çalışma ekibini kendim kurmalıyım’ diyerek kendi MKYK’sını kongreye sunabilir. Bu durumda delegelerden yeteri kadar imza toplandığı için Binali Yıldırım aday olarak çıkacak.

BASININ YARISI YOK: Kongre için salon düzeni belirlendi. Gazeteciler, sahnenin tam karşısındaki bölüme yerleştirildi. Salonda istedikleri bölümleri gezemeyecekler. Sadece kendilerine ayrılan bölümde çalışma yürütecekler. Medyanın yarıya yakını da akreditasyon yasağı nedeniyle kongreyi izleyemeyecek.

HDP’YE DAVET YOK: Kongreye HDP dışındaki siyasi partiler, STK’lar ve yabancı misyon şefleri davet edildi. MHP’nin temsil gönderip göndermeyeceği netlik kazanmadı.

GÜL KATILMIYOR: Kongre öncesinde ‘genel başkan adayı’ olarak ismi geçen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kongre katılmayacağı öğrenildi. Önceki gün Kayseri’de Salih Kapusuz’un annesinin cenazesine katılan Gül’ün Ankara’ya gelerek kongreyi takip edeceği beklentisi vardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gül’ü arayarak kongreye bizzat davet yaptı.

‘GÜÇLÜ YÖNETİM’ TEZİ: Erdoğan’a yakın isimler, MKYK’nın yüzde 40’nın değişeceğini belirtiyor. 50 kişiden 20’sinin değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yeni MKYK için ‘güçlü yönetim’ oluşturulacak tezi dile getiriliyor.

KADIN SAYISI DÜŞÜYOR: Mevcut MKYK’da 14 isim kadınlardan oluşuyor. Yeni yönetimde kadın sayısının daha az olacağı belirtildi.

DAMAT GİRECEK Mİ?: Yeni MKYK’da Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu gibi Erdoğan’a yakın isimlerin yer alıp almayacağı merak konusu. 3 dönem nedeniyle 7 Haziran’da milletvekili adayı olmayan ‘ağır abiler’den bazı isimler MKYK’ya girecek.

Kaynak: Veli Toprak | Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "AKP’de hesaplaşma günü!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete