Aile Bakanlığı, "çocuk gelinini" nasıl savunacak?

Aile Bakanlığı'nın çocuk gelinli filmine tepki...
KARŞI GAZETE | ANKARA

CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu Başkanı Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, komisyon üyeleri Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel ile birlikte  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın erken evlilikleri özendirici videosu ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Bakanlığın 8 Mart nedeniyle yayınladığı  “Kadın hayattır” temalı videoda, küçük bir kız çocuğuna kına yakılma görüntüsünün üzerine “gelenektir” başlığı atmasına tepki gösterilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"BAKANLIK SKANDALA İMZA ATTI"

"Çocuk evliliklerinin önüne geçmekle, bu yönde politikalar yürütmekle yükümlü olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, tam aksi bir tutum içerisine girerek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir skandala imza atmıştır.

Bakanlık, yayınlamış olduğu “Kadın hayattır” temalı videoda, küçük bir kız çocuğuna kına yakılan görüntünün üzerine “gelenektir” başlığını atmakta  hiçbir sakınca görmemiştir.

Kadınlara, çocuklara sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir ortam sağlamakla mükellef Bakanlık, erken yaşta evlilikleri normalleştirme, meşrulaştırma, özendirme tutumu içerisine girmiştir.

"ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK GELENEK DEĞİL, CİNSEL İSTİSMAR"

Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi asla bir gelenek değildir; bunun adı cinsel istismardır.

Erken yaşta evlilikler çocukların en temel insan hakkı olan eğitim haklarının önündeki en büyük  engeldir. Kadınların eğitim hakkına, geleceğine saldırıdır. Kadınların yaşadığı kronik hastalıklar, biyolojik gelişimlerini tamamlamadan erken evliliğe zorlanmaları sonucudur.

Bütün sorunların temelinde “çocuk doğur, evinde otur” baskılamaları altında, kadını birey olarak görmeyen çağ dışı bir zihniyet  yatmaktadır.

AKP iktidarı kadını dışlayıp sadece aileyi güçlendirmek çerçevesinde politikalar üretirken, kadını güçsüzleştirmekte, birey olarak değil, aile içinde tanımlanmaktadır. Kadına anneliği bir kariyer olarak sunmakta, en az 3 çocuk doğurması yönünde telkin ve teşvik politikaları uygulanmaktadır.

Sorunun çözümü kültür, gelenek, adı altında sürdürülen istismarın, çocuk evliliklerinin, bir insan hakkı ihlali, insanlık suçu olduğunu kabul etmektir. Bunun için de samimi bir siyasi iradeye ihtiyaç vardır. Zihniyet değişmeden, yasal düzenlemeler tek başına yeterli olmayacaktır.

Sorunun çözümü, eşitlik politikalarını toplumsal hayatın her aşamasında hayata geçirmektir."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    " Aile Bakanlığı, "çocuk gelinini" nasıl savunacak?" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete