"Sincar Dağı ceset dolu" BM Ezidiler için soykırım alarmı verdi!

IŞİD’in cehenneme çevirdiği Irak’ta on-binlerce Ezidiyle birlikte Sincar Dağı’na sığınan 2 bin Türkmen kurtarılmayı bekliyor. Bölgeden kaçmayı başaran bir Ezidi, “Sincar Dağı ceset dolu” dedi. Sincar’dan kaçan Ezidileri Peşmergenin Türkiye geçmeye zorladığı iddia edilirken Türkiye’nin pasaport şartı yüzünden Ezidiler kaçakçıların eline düştü.
BM Ezidiler için soykırım alarmı verdi14 Ağustos 2014 Perşembe 00:30 | IŞİD’in cehenneme çevirdiği Irak’ta on-binlerce Ezidiyle bir- likte Sincar Dağı’na sığınan 2 bin Türkmen kurtarılmayı bekliyor. Bölgeden kaçmayı başaran bir Ezidi, “Sincar Dağı ceset dolu” dedi.

TÜRKİYE'NİN PASAPORT ŞARTI YÜZÜNDEN EZİDİLER KAÇAKLARIN ELİNE DÜŞTÜ

Sincar’dan kaçan Ezidileri Peşmergenin Türkiye geçmeye zorladığı iddia edilirken Türkiye’nin pasaport şartı yüzünden Ezidiler kaçakçıların eline düştü.

IŞİD zulmü ve katliamı Irak'ın kuzeyine yayılıp Şengal’i (Sincar) de yutunca, ata topraklarından kaçmak zorunda kalan on binlerce Ezidi, açılan güvenli koridorlara, havadan yardım dağıtımına rağmen, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

BM, ''Ezidilerin IŞİD yüzünden soykırıma uğramasının an meselesi olduğu'' uyarısı yaptı. IŞİD'in ''İslam'a geçin yoksa öldürüleceksiniz'' tehdidi üzerine Şengal Dağına sığınan, ama IŞİD tarafından kuşatılan on binlerce Ezidi, cehennem sıcağında aç-susuz. Dağdaki- lerin durumunu araştıran BM özel raportörleri, ''muazzam boyutta bir trajedi yaşandığı, insani krizin vehametini dünyanın acilen fark etmesi gerektiği, on binlerce Ezidi'nin bir kaç gün, hatta bir kaç saat içinde toplu ölebileceği ya da katledilebilceği'' uyarısı yaptı.

‘KIZLAR KENDİNİ DAĞDAN ATTI’
Peşmerge ile gerillanın dağın kuzeyine açtığı güvenli koridordan kaçıp günler boyu 100 km’den fazla yol kat ederek Irak Kürdistanı’na ulaşan Ezidilerden biri olan Halef Haci, ‘’Dağa çıkarken, keskin nişancılar ateş ediyordu. Kızlar kendini dağdan aşağı attı. Yüzlerce kadınımızı kaçırdılar.

Irak’a hiçbir inancımız kalmadı’’ dedi. Kürt yardım gönüllüsü Taban Sami Şoreş “Helikopter indi ve daha önce hiç bu kadar çok insanı kurtulmak için çırpınırken görmedim. Tüm istedikleri binip kurtulmaktı ama biz sadece bir kaç kişi alabildik. Korkunçtu, kalp parçalayıcıydı’’ dedi.

Ezidiler, dağdan çıkıp Kürdistan’a giderken ağır şartlara dayanamayan onlarca çocuk, yaşlı ve hastanın yolda öldüğünü, cesetleri ağaç ve kayaların altına bıraktıklarını anlattı.

‘ŞENGAL DAĞI CESET KOKUYOR’
Mervan Sino, dağ yollarında IŞİD tarafından öldürülmüş kadın, çocuk yüzlerce kişinin cesedini gördüğünü belirtti: "Bir tepeye kurtulmak için kaçan ve IŞİD tarafından takip edilip öldürülen çoğu çocuk ve yaşlı onlarca ceset gördüm.

Aşırı sıcaklardan dolayı ceset kokusu her tarafa yayılmıştı. Dağ artık cesetlerle dolu, ceset kokuyor.’’ Hacı İsmail Hüso, Koço Köyü'nde 200 yakının IŞİD kuşatması altında olduğunu, köylülerin direnmeye çalıştığını, ama müdahale edilmezse hepsinin öldürüleceğini söyledi.

ABD’DEN 130 EK ASKER, FRANSA’DAN KÜRTLERE SİLAH
Irak’ta IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenleyen ABD, birkaç aydır bu ülkeye gönderdiği 700 askeri personele 130’unu daha ekledi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Kuzey Irak’taki gelişmeleri değerlendirmek ve sivillere yeni yardım yolları bulmak üzere 130 ordu danışmanının daha bölgeye gönderildiğini açıkladı. Bunlar ABD Merkez Komutanlığı'nın sorumluluk sahasındaki bölgeden deniz piyadeleri ve özel operasyon birlikleri.

ABD’nin ardından Fransa da IŞİD’e karşı savaşta peşmergeye doğrudan silah vereceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Irak'ta IŞİD'e karşı mücadele eden Kürtlere talep ettikleri silahları göndereceklerini, bir kaç saat içinde silah sevkiyatının başlayacağını söyledi. Britanya ise peşmergeye silahı dolaylı yollardan göndereceğini duyurdu.

Kızları Arabistan’da satıyorlar

Ezidi kadınların öldürüldüğü, köle gibi satıldığı ve tecavüze uğradığı BM rapor taslağına da geçti. Duhok’a sığınan Ferho Saik, ‘’IŞİD bir çok köyde yüzlerce genç kızı zorla kaçırdı. Kızları savaş ganimeti sayıp Telafer'e, oradan Arap ülkelerine götürüyor, köle gibi satıyorlar.

Kaçırılan genç kızların aileleri gece gündüz ağlıyor. Bu çağda bu katliam, bu acı nasıl olabilir" dedi. Silopi’ye sığınan Bekir İlyas da ‘’Genç kızlarımız Arap yarımadasına götürüldü. Burada zenginlere 5 bin dolara satılmaya başlandı. Bu dramı hiç kimse görmüyor mu’’ diye konuştu. (EDK)


    :

    :

    :

    :

    ""Sincar Dağı ceset dolu" BM Ezidiler için soykırım alarmı verdi!" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ