Yandaş kanala 'ahmak' cezası

Selahattin Demirtaş'a 'ahmak' diyen yandaş kanal 24'e 13 bin TL ceza kesildi.
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a “ahmak” diyen yandaş kanal 24’e RTÜK’ten para cezası geldi. RTÜK uzmanları, ahmakın “zekası az gelişmiş” anlamına geldiğini belirterek, bu sözlerin Demirtaş’tan ziyade siyasi söylemine yönelik olduğunu savundular. “Ahmak”ı ifade özgürlüğü olarak değerlendiren uzmanlar “ceza verilmemesini istediler. Ancak Üst Kurul, “Bu doğrudan şahsa hakarettir” diyerek yandaş kanala 13 bin lira ceza kesti.

“DAİŞ” TARTIŞMASIYLA BAŞLADI

TV 24’te yayınlanan “Bıçak Sırtı” programında HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik kullanılan “Bu kadar ahmaklık olabilir mi? Sen terör örgütünün sözcüsü değil misin?” ifadelerine RTÜK’ten ceza geldi.

Ersoy Dede’nin sunduğu programa konuk olan Hak-Söz Haber Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Kenan Alpay, Demirtaş için, “Ne diyor Selahattin Demirtaş? ‘Ey Hükümet, DAİŞ’le arana mesafe koy’ diyor. Şimdi bakın, bu kadar ahmaklık olabilir mi? Bu kadar terbiyesizlik olabilir mi? Ya Selahattin Demirtaş! Sen bu ülkede gencecik insanların öldürülmesini temin eden örgütün sözcüsü olarak konuşuyor musun? Ya insanda biraz utanma olur, biraz sıkılma olur” dedi.

RTÜK SÖZLÜĞE BAKTI

Şikayet üzerine programı masaya yatıran RTÜK uzmanları, ilginç bir rapor hazırladılar ve “ahmak” kelimesinin ne anlama geldiğini anlattılar. TDK Sözlüğü’nden yola çıkılarak yapılan tanımlamada, “ahmak” kelimesinin “zekası az gelişmiş olma durumu, budalalık, anlayışsızlık, akılsızlık” anlamına geldiği vurgulandı. RTÜK uzmanları, bu ifadelerin “Demirtaş’ın şahsını değil siyasi söylemine yönelik söylendiğini” savunarak, “Siyasi kişiler, bu konuda daha hoşgörülü davranmalılar” görüşünü ileri sürdüler. Uzmanlar, bu sözlerin “ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirilmesini isteyerek ceza verilmemesini talep ettiler.

PARA CEZASI

Ancak dosyayı görüşen Üst Kurul, “Yayınlar, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmü çerçevesinde yandaş kanal 24’e 13 bin lira idari para cezası verdi.

Kaynak: Ali Ekber Ertürk / sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Yandaş kanala 'ahmak' cezası" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete