Türkiye sınırına yeni sığınmacı akını

Guardian gazetesi, IŞİD'in Suriye'nin kuzeyindeki Dabık civarında bulunan mülteci kamplarına saldırmasıyla, binlerce kişinin yeniden Türkiye sınırına doğru akın ettiğini yazıyor.
Dabık, Kilis'in karşısındaki Azez'in hemen doğusunda yer alan bir kasaba ve halen IŞİD'in elinde.

IŞİD ile çatışan muhalif güçler bir süredir Dabık civarında ilerleme kaydediyordu ancak dün bazı mevzileri kaybettikleri anlaşılıyor.

Guardian ilerlemeye geçen IŞİD'in dün 10 kampa saldırdığını duyuruyor ve ulaştığı mültecilerin ifadelerine dayanarak en az üç kişinin IŞİD ateşi sonucu öldüğünü yazıyor.

Gazete "IŞİD liderleri, Dabık'ın mahşeri bir çatışmaya sahne olacağına inanıyor" diyor.

Guardian'a konuşan ÖSO kaynakları ise Dabık'ı alma niyetlerinin olmadığını, asıl niyetlerinin el Bab ile Rakka arasındaki (Alagöz'ün karşısına düşen) Minbic'e ilerlemek olduğunu belirtmiş.

'TÜRK ASKERİ ATEŞ AÇARAK DURDURDU' İDDİASI

Haber şöyle devam ediyor:

"Sığınmacılar bize IŞİD üyelerinin önce hoparlörlerle anons yaparak, kendi kontrollerindeki topraklara gitmelerini istediğini anlattı.

"Bu arada bazı sığınmacılar Türkiye sınırını geçmeye çalışmış ancak Türk askerinin ateşiyle durdurulmuş. Bunun üzerine yaklaşık 5 bin kişi kampları topluca terk edip, Azez'in karşısındaki ana geçiş noktasına (Öncüpınar kapısına) doğru hareket etmiş.

"Bu sınır kapısı bu yıl genellikle kapalı kaldı; Rusların Halep'in doğusunda ve kuzeyinde üç ay süreyle devam eden bombardımanından kaçanları kabul etme baskısına Türkiye direndi.

"İğde kampından kaçan Abdul Aziz Rizk bu durumu 'Sınır bir korunak olacağı yerde bizi cehenneme geri gönderen bir engel oluyor. Tek istediğimiz buradan çıkmak' sözleriyle özetliyor."

Guardian'daki haberin devamında Kızılhaç Türkiye Müdürü Frank McManus'un, Türkiye sınırına kaçan binlerce kişi ile Kızılhaç'a ait bir kamptan Azez ve çevre köylerine sığınan bin kadar aileye yardım için harekete geçtikleri, özellikle temiz su sağlamaya çalıştıkları açıklamasına yer veriyor.

AJANSLAR ÇATIŞMA VE GÖÇÜ DOĞRULADI

Ajanslar da dün muhaliflerin Azez-Cerablus hattındaki ilerleyişine misilleme olarak, IŞİD'in Kilis'in karşısına düşen İğde, Havar Kilis ve Harameyn sığınmacı kamplarına saldırdığını bildirmişti.

Yaklaşık 10 bin kişinin barındığı İğde kampından bir kadın ve bir çocuğun saldırıda öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi.

Örgütün, saldırı sırasında bazı çadırları ateşe verdiğini ve çok sayıda kişiyi de alıkoyduğu kaydedildi.

Associated Press ajansı da, Kızılhaç Türkiye Müdürü Frank McManus'a dayanarak binlerce kişinin Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısında biriktiğini doğruladı.

Kaynak: BBC Türkçe

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye sınırına yeni sığınmacı akını" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete