Savcının 'TIR'lar sizin mi?' sorusuna MİT'in verdiği cevap yazısı

Adana’da 1 Ocak tarihinde durdurulan ve arama yapılmasına izin verilmeyen TIR’la ilgili savcı Aziz Takçı tarafından MİT’e yazılan müzekkerelere MİT’in verdiği yanıt ortaya çıktı.
MİT Müsteşarlığı adına 15 Ocak 2014’de Adana C.Başsavcılığına cevaben gönderilen yazıda MİT kanunu sıralandı. Müsteşarlığın Başbakanlığa karşı sorumlu olduğu oradan alınacak talimatla bilgi verileceğini söyledi. Ancak söz konusu cevap yazısından sonra dosyaya MİT'ten herhangi bir cevap yazısı gönderilmedi.

Savcı Aziz Takçı tarafından 6 Ocak 2014’te MİT’e gönderilen “01.01.2014 günü 06 BR 8860 plakalı TIR ve bu araca öncülük eden 31 Y 5060 Plakalı fiat linea markaa araçların MİT’e ait olup olmadığının (Kayden veya kiralama vs) bu araçlara ilişkin görevlendirme yazısı olup olmadığının, var ise belgelerin onaylı bir örneğinin gönderilmesi….

Olay günü MİT personeli olduklarını iddia edenlerin personel olup olmadıklarının ve açık kimliklerinin gönderilmesi… Şayet söz konusu araçlar ve içerisindeki yükler MİT’e ait ise mahiyetinin ne olduğunun alıcısının kim olduğunun belirtilmesi, devlet sırrı niteliğinde ise sadece hakim tarafından görülmesi sağlanacak şekilde bildirilmesi…” şeklindeki yazıya MİT, net bir cevap veremedi.

Savcılık dosyasında yer alan cevap şöyle:

“Müsteşarlığımız 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı kanunu ile kurulmuş olup, görev ve faaliyetlerinin de anılan hükümleri çerçevesinde yerine getirilmektedir.

İlgili yazılarda talep edilen hususlar, ilgili düzenlemelerle müsteşarlığımıza verilen görevler kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgileri içermektedir.

2937 sayılı kanunun “sorumluluk” başlıklı 7.nci maddesi;

‘MİT Müsteşarı 4.üncü maddede belirtilen görevlerin yerine getirilmesinden Başbakana karşı sorumlu olup, Başbakanın dışında herhangi bir kişi veya makama karşı sorumlu tutulamaz.”

‘Soruşturma izni’ başlıklı 26. Madde ise,

‘MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı Kanunun 250.nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakanlığın iznine bağlıdır’ hükmünü amirdir.

Anılan hükümler doğrultusunda, Müsteşarlığımız, görev ve yetki ve sorumlulukları çerçevesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi ve belge talebini içeren ilgili yazılar, ilişikte bir örneği bulunan yazı ile Başbakanlığa intikal ettirilmiş olup, konuya ilişkin konuya ilişkin alınacak talimat kapsamında C.Başsavcılığınıza yanıt verilecektir.

Bilgilerinize arz ederim.”

Kaynak: Grihat / Arzu Yıldız

    :

    :

    :

    :

    "Savcının 'TIR'lar sizin mi?' sorusuna MİT'in verdiği cevap yazısı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete