Günün Videosu

​Rusya, Suriye'den neden çekilme kararı aldı?

Putin'in sürpriz diyebileceğimiz bir kararla Suriye'den askeri gücünü çekmeye başlamasının altında neler yatıyor.
ANALİZ | Hayri M. Türe 

Öncelikle şunu belirtelim Rusya Suriye'den tamamen çekilmiyor. Askeri gücünün büyük bir bölümünü çekecek. Orada açtığı üstlerinin güvenliği içinse gerekli askeri bırakacak. Bu da şu anlama geliyor Rusya istediği zaman orada açık bıraktığı üstler yardımıyla Suriye'de askeri operasyon düzenleyebilecek. Rusya Savunma Bakanı Yardımcısının yaptığı açıklamada, “Rusya Hava Kuvvetleri, Suriye’deki hava saldırılarına devam edecek” demeside bunu kanıtlıyor.

Peki Rusya’nın çekilme kararı Suriye’deki çatışma durumunu ve en önemlisi Türkiye’yi nasıl etkiler?

CENEVRE BARIŞ GÖRÜŞMELERİ

Putin, Rus askerlerini çekme kararını tam da Cenevre’de görüşmeler yeniden başlamadan önce gerçekleştirdi. Yani barış görüşmelerinde Rusya Suriye'de taraf olmak yerine tarafsız ülke olamayı tercih etti.

EKONOMİK KRİZ

Suriye’den çekilmenin ana nedenlerinden biri olarakta petrol fiyatlarının düşmesi sonucu Rusya’nın içine girdiği ekonomik kriz gösteriliyor.  Rusya askerin büyük bölümünü çekerek Suriye’deki operasyonun maliyetini azaltmayı planlıyor.



ESAD TEKRAR GÜÇSÜZ KONUMA GELİR Mİ?

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısının “Rusya Hava Kuvvetleri, Suriye’deki hava saldırılarına devam edecek” açıklaması Esad güçlerinin askeri olarak zayıflamayacağını gösteriyor. Rusya'nın yardımlarıyla üstünlüğü ele geçiren Esad güçleri, İran'ında halen Suriye'de sahada olmasıyla bu üstünlüğünü koruyacaktır.



TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?

Sınır ihlali nedeniyle Rus jetini düşüren Türkiye bu çekilmeyle bölgede rahatlamayacaktır. Rus hava kuvvetleri bölgede kalmaya devam edeceği için Türkiye’nin Suriye hava sahasında yapacağı herhangi bir operasyonda Rus uçakları ile karşılaşma ihtimali hala çok yüksek olacaktır.

Hayri M. Türe | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Rusya, Suriye'den neden çekilme kararı aldı?" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete