Başarısızlığın faturası kadınlara kesildi

Nokta Dergisi'nin yayınlandığı AKP GÜNLÜKLERİ'nde AKP'nin kadınları sadece oy deposu olarak gördüğü netleşti. 7
KARŞI GAZETE | DETAY HABER

Haziran seçimlerinde oyları eriyen AKP, tek başına iktidar olamayınca erkek vekil adaylarına ağırlık verdi. Kadın vekil adaylarını gözden çıkardı.   

2011 seçimlerinde 78 kadın vekil, Meclis'te AKP sandalyelerine oturmuştu. Ancak 7 Haziran'da bu rakam yarı yarıya düştü. AKP Meclis'e 39 kadın vekil gönderebildi. Son seçimlerde kadın temsilinde yüzde 50 düşüş yaşayan AKP, başarısızlığın faturasını da kadınlara kesti.. 

AKP'DE KADIN ÇATLAĞI 

7 Haziran seçimlerinde 99 kadını aday yapan AKP, 1 Kasım'da sadece 69 aday gösterdi..Yani kontenjanını da yüzde 30 oranında küçülttü.. Ve en önemlisi aday gösterilen isimlerin büyük bir kısmı da listelerin en alt sıralarında yer alabildi. Aday listesinde sadece Malatya'dan Öznur Çalık ve Aksaray'dan İlknur İnceöz birinci sırada yer alan kadın adaylar oldu. Ayrıca 56 ilde hiç kadın adayın olmaması da büyük dikkat çekti. 

"OYUNU VER GERİSİNİ BOŞVER"

AKP'nin kadınlara bakış açısının nasıl değiştiği, Nokta Dergisi'nin yayınladığı AKP GÜNLÜKLERİ'nde ortaya çıktı.  Seçim Strateji Toplantısı'nda sunum yapan ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, AKP'nin kadın seçmenlerini kaybettiğini belirtip, AKP'ye oy veren kadınların yüzde 13'ünün destek vermeyi bıraktığını ifade etmişti.

Bunun üzerine Parti sözcüsü Ömer Çelik, kadın meselesini sadece başörtüsüne indirgendiğini itiraf etmekle kalmamış, AKP'li kadınların yeterli olmadığını söylemişti. Çelik, taban tabana zıt oldukları HDP'li kadınların başarısını anlatmış ve AKP için örnek model göstermişti. 

AKP'Lİ KADINLAR İNANDIRICI DEĞİL 

Toplantının en ağır eleştirisi de Taner Yıldız'dan gelmişti. AKP'li kadınların hep bir muhasebe içinde ve başka hesaplar yaparak konuştuğunu anlatan Yıldız, bu yüzden inandırıcılıklarını kaybettiklerini söylemişti. 

AKP'nin bu değişimine karşılık siyasi rakipleri tam tersi bir tavır sergiledi. 1 Kasım listesinde 125 kadın aday yer alan CHP'de, 14 seçim bölgesinde kadın adaylar ilk sırada yer buldu. CHP, 7 Haziran seçiminde de 103 kadın aday göstermişti.     

MHP'nin kadın aday sayısında ise yeterli olmasa bile ciddi bir artış görülüyor. 7 Haziran seçiminde 40 kadın adayı bulunan MHP, bu sayıyı 76'ya çıkarmış durumda.     

7 Haziran'da 268 kadın aday göstren HDP 1 Kasım için 228 aday gösterdi. Ancak bu düşüşe rağmen kadın aday sayısında HDP açık ara önde.

KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Başarısızlığın faturası kadınlara kesildi" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete