"Asgari ücret artışı iş kazalarını artırabilir"

24 TV'nin eski ekonomi müdürü, Bloomberg TV programcısı Gazeteci Selçuk Geçer, asgari ücretin piyasalara olumlu ve olumsuz etkilerini anlattı.
Zamların yapılacağını söyleyen Geçer, sadece asgari ücretlilerin değil bütün çalışanların patronlardan zam talep edeceğini, zam yapılmayan çalışanın verimliliğinin düşeceğini belirtti.

Ekonomi gazetecisi Geçer KRT'de Çağlar Cilara'ya asgari ücret artışını değerlendirdi. Önemli uyarılarda bulunan Geçer, maaşlara zincirleme artışların gelebileceğini söyledi. Ayrıca zam yapılmayan çalışanların verimliliğinin düşeceğini bununla birlikte iş kazalarının bile artabileceğini ileri sürdü. İşte Geçer'in o kritik uyarıları:

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI İLE BİRLİKTE İŞ KAZALARI ARTABİLİR

"Siz diyelim 1300 lira maaş alıyorsunuz, kameraman arkadaşım yeni girdi işe ve asgari ücret alıyor. Şimdi kameraman arkadaşımın maaşı 1300 lira oldu. Sizde artık işveren önünde bir baskı unsurusunuz. Siz 300 liralık bir artış talep edeceksiniz. Bu zincirleme bir artış anlamına gelir. İşveren yapmak zorunda değil ama psikolojik olarak yapmak zorunda. Siz kameramanı 1000 liradan 1300 liraya çıktığı zaman siz 1300 almaya devam ederseniz verimliliğiniz düşecek. Hizmet sektöründe moral bozulacak, müşteri lişkileri bozulacak, fabrikalarda iş kazaları artacak, belki adam iş bırakma eylemi yapacak. Ben niye onunla aynı seviyede olayım diyecek. Beyaz yakalılar tavır koyacak ve verimliliği düşürecek."

ÜRETİCİ ÜRÜNLERE ZAM YAPMAK ZORUNDA KALACAK

"İşveren bunu bir zam olarak yansıtacak. Maliyetler artacak. Siz 1300 lira maaş almaya başladığınız zaman bakkala gideceksiniz, ekmek 1 liradan 1 buçuk liraya çıkmış olacak, manava gideceksiniz domates 3 liraysa 3 buçuk liraya çıkacak"

İşte Geçer'in o açıklamaları...



Kaynak: Çağlar Cilara - KRT

    :

    :

    :

    :

    ""Asgari ücret artışı iş kazalarını artırabilir"" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete