Türkiye'de kitap ekleri ve problemleri

5 Şubat 2015 - 15: 6
Türkiye'de yayımlanan kitap eklerinde dönen usulsüzlükler ve içerikleri konusunda az da olsa yazılar yazıldı. Bu yazıların önemli çoğunluğu kitap eklerinin içerikleri hakkındaki eleştirilerdi. Ancak bütün bu eleştirilere rağmen kitap eklerinde herhangi bir gelişme gözlenemedi. Duruş olarak başından itibaren iyi yayınlar yapan, eleştiri yazıları yazan gazeteler vardı muhakkak. Ancak sektörün genel anlamda işleyişi tek bir temel üzerinden ilerliyordu. O da tahmin edeceğiniz gibi reklamlardı. Reklamı veren yayın evinin kitabı tanıtılıyor, yazarıyla röportaj dahi yapılıyordu. Bu durum bugün de böyle işlemeye devam ediyor.

***

Yıllar önce Murat Belge'nin yazdığı "Batı'daki book review (kitap tahlili) Türkiye'de yok" eleştirisinin kaynağı tam da buydu. Reklam verdiği için bir yayınevinin kitabını tanıttığınızda kitabın geniş tahlili yapılamıyordu. Bir cümlecik eleştiri eklediğinizde kitap eki editöründen "bu kadar iyi bir kitabın bir cümlelik eleştiriye kurban edilmemesi"ni isteyen önerisiyle karşılaşıyordunuz. Bu yüzden Türkiye'de yayımlanan, (özellikle havuz ve merkez medyanın) kitap tahlili ve kitap eleştirisi yazıları yerini kitap övgüsü yazılarına bırakıyordu. Bir diğer önemli sorun da eleştirisini yaptığımız bu medya kuruluşları kitap eklerine reklam alırlarken Türkiye'nin her yerinde bu ekleri dağıtacakları taahhüdünü veriyorlardı. Ancak hemen hemen hiç birisinin eki İstanbul, Ankara ve İzmir dışında diğer şehirlere ulaşmıyordu. Sonuç olarak kitap ekleri, yayın evi ve yazarlar için ufak bir reklam meblağı karşılığında ulusal gazeteler tarafından hazırlanan yayın evi bültenleri haline dönüşüyordu. İşte bugünün Türkiye'sinde kitap eklerinin durumu böyleydi. Ancak hazırlıklarını tamamlayıp yayın hayatına başlayan ve içeriğiyle kitapseverleri heyecanlandıran yeni bir site bugün yayın hayatına başladı: k24.

***

Peki yarının Türkiye'sinde neler oluyor. Kültürel anlamda Türkiye kabuğunu kırıp güzel adımlar atmaya başladı. İnternet gazeteciliği son yılların yükselen trendi olmaya devam ediyor. t24 İnternet gazeteciliğinde bu işin öncülüğünü üstlenen önemli bir medya organı oldu. Türkiye'nin önemli isimleri burada yazılar yazdı. t24, habercilikteki başarısını kültür haberciliğine de taşıdı ve kitap eklerindeki yazı, röportajlarıyla ve profesyonel hayatta ise, editörlüğüyle tanıdığımız Sibel Oral yönetmenliğinde online yayın yapan kitap tahlili sitesi k24 olarak yayın hayatına bugün itibariyle başladı. uzun ömürlü olması ve güzel kitap tahlili, kritiği yazıları okumamız dileğiyle k24'e yayın hayatında başarılar diliyoruz. buradan ziyaret edebilirsinizhttp://t24.com.tr/k24/

Twitter: @samiiakbiyik

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye'de kitap ekleri ve problemleri" hakkında Tweetler
    YAZARIN DİĞER YAZILARI