Damat bakan, Akkuyu için tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu ve Sinop nükleer santralleriyle ilgili süreçlerin devam ettiğini söylerken Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlamasının planlandığını kaydetti.
Albayrak, Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlamasının planlandığını, Sinop Nükleer Santrali ile ilgili de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatıldığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında elektrik enerjisi ihtiyacının bugünkü düzeyin iki katına ulaşarak yaklaşık 414 milyar kWh’e yükseleceğinin tahmin edildiğini ifade eden Albayrak, "Bu doğrultuda, yerli ve yenilenebilir enerji ile enerji verimliliğinden azami düzeyde yararlanma çalışmalarımızın yanı sıra, nükleer enerjinin enerji arz kaynaklarımız arasına dâhil edilmesi, artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması ve ithal yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin azaltılması açısından büyük önem arz etmektedir" dedi.

Albayrak, petrol ve doğal gazda dışa bağımlı olan Türkiye'nin nükleer santral mevcut değilken petrol ve doğal gaz zengini Güney Afrika,  Rusya, ABD, Kanada, Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde nükleer santrallerin bulunmasının önemli ve anlamlı olduğunu vurguladı.

Bu gerçekler karşısında Türkiye'de nükleer enerjinin, mümkün olan en kısa süre içerisinde, elektrik enerjisi üretim portföyünde yer alması ve ilerleyen dönemde portföy içindeki payının artırılması büyük önem arz ettiğini kaydeden Bakan Albayrak, şöyle konuştu:

‘RUSYA’DA NÜKLEER MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ ALAN 307 ÖĞRENCİMİZ VAR’

“Bu amaçla; Akkuyu Nükleer Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED olumlu kararı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) 3 yıl süreli önlisans alınmış olup, İmar Planı çalışmaları tamamlandığında inşaat faaliyetleri bütün yönleriyle başlayacaktır. Santralin ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlaması planlanmaktadır.

Santralin gerek inşaatı gerek işletimi sırasında mümkün olduğunca yeterli ve yetkin insan gücünün eğitilmesi, çalıştırılması ve insan kaynakları potansiyelimizin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda 2010 yılından beri Rusya’ya nükleer mühendislik eğitimi almak üzere 2 ayrı üniversiteye öğrencilerimiz gönderilmektedir. Şu anda toplam 307 öğrencimiz Rusya’da nükleer mühendislik eğitimi almaktadır.”

‘SİNOP İÇİN FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI’

“Diğer taraftan; Sinop Nükleer Santral projesi için fizibilite çalışmaları ile ilgili olarak sismolojik katalog oluşturma çalışmalarına başlanmış ve veri toplama istasyonlarının kurulumu tamamlanarak istasyonlar devreye alınmış olup, istasyonlardan gerçek zamanlı veri akışı devam etmektedir.

ÇED çalışmalarının yaptırılmasına yönelik olarak Japon Konsorsiyumu (JAPCO) tarafından 2014 Haziran ayı sonunda danışman firma ile imzalanan sözleşme ile ÇED çalışmalarına başlanmıştır.

Saha çalışmalarının yürütülmesi için 15 Temmuz 2014 tarihinde Sinop Sahası’nda Bakanlığımız adına 60 ay süre ile ön izin alınmıştır. Yakın bir tarihte Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) da ortak olacağı bir proje şirketi kurulacaktır.”

‘İSTİHDAM KAYNAKLARI OLACAK’

“Akkuyu ve Sinop Nükleer Santrali projelerinde nükleer standartlara uygun ekipman üretip malzeme tedarik edebilecek yerli firmalarımıza en az 16 milyar Dolar hacminde iş imkanı ve önemli bir istihdam kaynağı olacaktır.”

Kaynak: tr.sputniknews.com

    :

    :

    :

    :

    "Damat bakan, Akkuyu için tarih verdi" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete