Et fiyatları uçuyor!

Romanya, Rus petrol şirketi Lukoil'in yöneticilerine 1.95 milyar dolarlık (1.77 milyar euro) yolsuzluk davası açtı.
Et fiyatlarındaki artış kurban bayramı öncesinde de hız kesmeden devam ediyor. Karkas etin fiyatı 26-27 TL’yi bulurken perakende fiyatı ise 40-45 TL arasında değişiyor.

Kıymanın kilosu 38, kuşbaşının ise 40 lira oldu. Son dönemde meydana gelen yüzde 30’un üzerindeki zamlar ise yurttaşın tepkisine yol açıyor.

Konuyla ilgili görüş aldığımız sektör temsilcileri ise hayvan sayısının yetersiz olduğunu ve bayram öncesi piyasaya ürün verilmediğini, bu yüzden fiyatların arttığını öne sürüyor. Diğer bir görüşe göre ise, devletin uyguladığı yanlış tarım ve hayvancılık politikaları önümüzdeki günlerde etin fiyatını daha da yukarıya taşıyacak.

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Besilik hayvan ithalatı devam etmesine rağmen yükselişi süren et fiyatları hakkında konuşan İzmir Kasaplar Odası
Başkanı Ceyhan Yücelmiş, tarım ve hayvancılık alanında yeni uygulamalar gerektiğine dikkat çekerek, “Öncelikle memlekette varolan hayvan sıkıntısı ve yanlış uygulanan politikaları kırmızı etin fiyatını bu dereceye taşıdı.

Geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil. Biz 3-4 sene evvel varolan bu politikaların yanlış olduğunu Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na iletmiştik.

Gerekenler yapılmadı. Şimdi canlı hayvan ithalatı yapıyorlar onun da Türkiye’ye fiyatların düşmesi açısından yansıması 3-4 ayı bulur.

Bu zaman zarfı içerisinde de etin kilosunu 50 TL civarında görebiliriz. Umarım bundan sonra bu durumu giderici önlemler alırlar. Bakanlık bir an evvel yeni kurulacak hükümetle birlikte yeni bir planlama yapmalı. Tüketiciyi ve üreticiyi mağdur etmeyen bir politika uygulanmalı’’
dedi.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ AZALDI

Bilecik Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ali Ünal ise, köyden kentte göçün yetiştirici insan sayısını azaltığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Hayvan yetiştiricileri gittikçe azalmakta. Bunun da en önemli nedeni köyden şehre göç oranının artması. Bu açığı kapatmak için ithal hayvan getiriyorlar ama getirdikleri hayvanlar damızlık yani çok küçük oluyor.

Bu fiyat artışının önlemi daha önce alınmalıydı oysa. Haliyle büyümesi tüketiciye yetişmediği için fiyatlar böylesine artıyor. Bir diğer neden ise bayram öncesi satıcılar ürünlerini bekletiyor daha fazla fiyata satabilmek için. Tüm bunlar bir araya gelince bu fiyat artışı haliyle kaçınılmaz oluyor.

Bu aşamada hükümetin yapması gereken en önemli planlamalardan biri üreticiye destek ve teşvik imkânları sunmalı. Köylerden şehirlere göç önlenmeli. İnsanların köylerde daha yaşanabilir şartlar altında yaşaması için ortam oluşturulmalı.”

Kayank: BirGün

    :

    :

    :

    :

    "Et fiyatları uçuyor!" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete