Haydarpaşa'nın 'acil'i acillik

Acil servisin bitişiğindeki inşaat çalışmaları, dozer sesleri, diğer taraftan acilin içindeki pencerelerin ve camların kırıklığı, hastaları ve hekimleri canından bezdirdi.
 İstanbul Anadolu yakasının en yoğun hastaneleri arasında yer alan ve günde ortalama bine yakın hastanın başvurduğu Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisi, adeta can çekişiyor.
Bir yandan acil servisin hemen bitişiğindeki inşaat çalışmaları, dozer sesleri, diğer taraftan acilin içindeki pencerelerin ve camların kırıklığı, hastaları ve burada çalışan hekimleri canından bezdirdi. Yaklaşık 1 aydan bu yana süren yenileme çalışmaları, enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor. Havaların soğuması ile birlikte grip, nezle gibi salgınların yaşanacağını, acile başvuran hasta sayısının artacağını belirten hekimler, burada hizmet vermenin daha da güçleşeceğini söylüyor.
“Acil servisteki yenileme çalışmaları iş güvenliği önlemleri alınarak yapılmalı” diyen hekimler “Şantiye ve acil servis hizmetleri adeta iç içe yürütülmeye çalışılıyor. Bu durumda, hastaların da bizlerin de can güvenliği yok. Daha bir ay önce havalandırmadan içeriye yan taraftaki inşaattan bir beton içeri düştü. İnşaat seslerinden hastaları duyamıyoruz” diyerek duruma tepki gösteriyor.
Mont giyin
Acilin, merkezi oksijen sisteminin de çalışmadığı, bunun yerine oksijen tüpleri ile bu hizmetin verilmeye çalışıldığı belirtiliyor. Muayene olmayı bekleyenlerin arasında kanserli hasta da var, bağışıklık sistemi zayıf olan hasta da, travmalı ve yaşlı olan hastalar da.
Hastane yetkilileri ile görüşen bazı hekimlere, hastane yönetiminin “10 gün daha sabredin, üşüyorsanız üzerinize mont giyin” dediği öne sürülüyor. Hatta, hastane yönetiminin acilde çalışan asistan hakkında “Kırık camı neden bildirmedin” diye tutanak tuttuğu da iddialar arasında.
Oksijen sistemi
Sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki “Gına Geldi” adlı hekim sayfasından yapılan paylaşımlarda ise “Kırmızı alanda merkezi oksijenizasyon yok. Oksijen tüpü biten hastaların satürasyonu düşüyor, biz fark edince tüpü değiştiriliyor. Yeşil alanda soğuk içeri giriyor. İnşaat var ama hasta gelmeye devam ediyor” diyerek yaşananlara tepki gösteriyor.
Tabip Odası: KAPATILSIN
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ozan Toraman, tabip odası olarak hastane yönetimi ile bugün için görüşme talep ettiklerini açıkladı. Toraman, şöyle devam ediyor: “Haydarpaşa Numune’nin bulunduğu yerde hizmet vermesi hepimizin isteği. Ancak acil servis inşaat durumunda. Gerekli çalışma koşulları sağlanana kadar acilin kapatılması ve başka yerde hizmet vermesi en uygun çözüm olarak görünüyor.”
TOZ, TOPRAK, SOĞUK
Hekimler, acil servisteki çalışmaların yaklaşık 1 aydır sürdüğünü, genişletme çalışmalarının yapıldığını belirterek “Yeterli önlemler alınmadan bu işlemlerin yapılması yanlış. Havalar sıcakken toz toprak içeri giriyordu, çünkü muayene odalarının camı kırık. Havalar soğudu. Şimdi de muayene için gelen hastalar odada pencere ve camlar olmadığı için şiddetli soğuğa maruz kalıyor. Sesten, gürültüden hastaların şikâyetlerini çoğu zaman duyamıyoruz. Risk altında çalışıyoruz, her gün kavga ve gürültü çıkıyor. Ağır hastaların geldiği kırmızı alandaki şartlar iyi değil. Her hastanın başında olması gereken aspiratör yalnızca bir tane. İnşaat nedeniyle kırmızı alan taşındı o malzemeler de yok oldu” diyorlar.



Kaynak: SİBEL BAHÇETEPE / Cumhuriyet 

    :

    :

    :

    :

    "Haydarpaşa'nın 'acil'i acillik" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete