Cezaevinde öldürülen mahkum için tazminat

Yargıdan, 12 Eylül kaybı için tarihi karar: "Mahkumun işkencede ölmediğini devlet ispatlamak zorunda."
Hakkari’de cezaevindeyken hayatını kaybeden Seyfettin Sak’ın 8 çocuğu, 33 yıl sonra devleti mahkum ettirdi. Aileye 68 bin TL maddi, 480 bin TL de manevi tazminat ödenmesine hükmeden mahkeme kararında önemli bir tespitte bulundu: Devlet, gözaltında ya da cezaevinde olan bireylerin yaşam hakkından sorumludur. Bu ölümlerde makul bir açıklama getirme yükümlülüğü vardır.

Hakkari’de 1982 yılında Diyarbakır Cezaevi’de işkence sonucu öldürülen 55 yaşındaki Seyfettin Sak’ın ailesi, 33 yıl sonra devleti mahkum ettirdi.

DEVLETİN SORUMLU OLDUĞU SONUCUNA VARDI


Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, gözaltında ya da cezaevinde olan bireylerin yaşam hakkından devletin sorumlu olduğunu, bu ölümlerde makul bir açıklama getirme yükümlülüğünün bulunduğunu, Sak’ın ise otopsi yapılmadan gömüldüğünü belirterek, “Sak’ın ölümüne somut bilgi ve belgelerle (otopsi raporu) açıklık kazandırılamadığı için devletin sorumlu olduğu” sonucuna vardı.

1982'DE KOĞUŞTA HAYATINI KAYBETTİ

Milli Savunma Bakanlığı’nın, Sak’ın çocuklarına 68 bin 36 lira maddi, 480 bin TL de manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Sak ailesinin avukatı Rojbin Tuğan Kalkan, bu kararın 12 Eylül mağdurları açısından ilk olduğunu söylüyor.
Seyfettin Sak, siyasi nedenlerle tutuklanan oğlunu kurtarmak isterken rüşvet verdiği iddiasıyla Mayıs 1982’de gözaltına alındı. 45 gün işkence gören 9 çocuklu Sak, Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi’ne konduktan sonra 21 Kasım 1982’de koğuşta hayatını kaybetti.

Sağlık raporuna, “Kalp ve böbrek yetmezliği ile yüksek tansiyon” diye yazıldı. Hakkari Başsavcılığı da, 6 Aralık 1982’de, kovuşturmaya yer olmadığına hükmederek, dosyayı kapattı. Sak’ın ölümünün ardından ailesi paramparça oldu. İşkenceden geçirilen oğlu Mehmet, kansere yenik düştü. Yaşananlar sonrası ailenin diğer fertleri ise köylerini terk edip uzun süre saklanmak zorunda kaldı.

Kaynak: Radikal / İsmail Saymaz

    :

    :

    :

    :

    "Cezaevinde öldürülen mahkum için tazminat" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete