Günün Videosu

Stajyer ilanları patladı!

Stajyer ilanları aylık bazda yüzde 100’ün üzerine çıkarken, en çok staj ilanını ise bilişim sektörü verdi.
Eğitim yılının sonuna yaklaşılırken, öğrencilerin staj arayışları da artıyor. Mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda lider insan kaynakları platformu Eleman.net’in verilerine göre, bu artışa paralel olarak, özellikle kurumsal şirketlerin stajyer ilanlarında da önemli bir artış yaşanıyor.

Stajyer ilanlarında görülen artışın dikkat çekici bir seviyeye ulaştığını belirten Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, “Mart ayında, bir önceki aya göre yüzde 110 artış yaşandı. İlanlarda yıl bazında da dikkate değer bir artış olduğunu söyleyebiliriz. 2015 yılında Eleman.net üzerinden verilen staj ilanlarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak 2.006 oldu. En çok staj ilanı yayınlayan sektör yüzde 26 ile bilişim sektörü ve alt dalları. Onu mali müşavirlik, reklamcılık ve eğitim sektörleri izliyor. Öğrencilerin en çok staj başvurusu yaptığı sektörlerin başında yüzde 36 ile yine bilişim sektörü geliyor. Diğer sektörler de dahil olmak üzere, en çok staj başvurusu yapılan departman ise yüzde 25 ile bilgi teknolojileri departmanı olarak göze çarpıyor” dedi.

ÜCRET YOK, YAN HAK VAR

Firmaların stajyer kadrolarına genellikle ücret ödemediğini söyleyen Ünsal, “Bunun yerine çeşitli yan haklar sağladıklarını gözlemliyoruz. Eğer kış dönemi stajyeri olarak adlandırdığımız uzun süreli staj pozisyonları değilse, genellikle yol, yemek ve sigorta giderlerinin karşılandığını söyleyebiliriz. Stajyerlerine belirli bir ücret imkanı tanıyan bazı kurumsal şirketlerde, çalışma saatleri göz önünde tutularak, asgari ücreti geçmeyecek şekilde bir maaş düzenlemesi de yapılabiliyor” dedi.

FOTOKOPİ ÇEKMEK STAJYER İÇİN KAYIP DEĞİL

Staj yapacak gençlere yönelik önerilerde bulunan Savaş Ünsal, “Zaman zaman stajyerler, staj süreleri boyunca yaptıkları bazı işlerden şikayetçi olabiliyorlar. Yapılan işin içeriği ne olursa olsun, en alt aşamadan başlayarak tüm süreçlere mümkün olduğunca dahil olmanın, stajın verimli geçmesini sağlayacağı unutulmamalı. Fotokopi çekmek, faks göndermek gibi stabil ofis işleriyle uğraşmanın öğrenci için büyük bir kayıp olmadığını, aksine iş hayatına alışması, departmanlar arasındaki iletişimi gözlemlemesi ve iş disiplini edinilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Artık birçok firma çalışan ihtiyaçlarında daha önce kurumlarında stajyer olarak görev almış ve performanslarının birebir gözlemlendiği adaylara öncelik tanıdığı için, adayların bu süreçte yetenek ve yatkınlıklarını en iyi şekilde yansıtmaları kariyer fırsatları açısından oldukça büyük avantaj sağlayacaktır” diye konuştu.

MANAGEMENT TRAINEE POZİSYONLARI GÖZDE

Ünsal’ın verdiği bilgilere göre, son yıllarda özellikle Management Trainee pozisyonları hem şirketler hem de yeni mezun adaylar açısından oldukça popüler. Yönetici yetiştirme programı olarak da bilinen bu pozisyonlar kapsamında birçok şirket yeni mezun adayları bünyesine katarak, genç yetenekleri kazanmaya çalışıyor.

“Şirketler, Management Trainee pozisyonlarının dışında yeni mezun adaylara yönelik yayınladıkları ilanlarla da yeni neslin teknolojiye yatkınlığını, yenilikçiliğini, başarı odaklılığını ve rekabetçi yaklaşımını çalışmalarına yansıtmayı amaçlıyor” diye konuşan Ünsal, “Özellikle perakende, FMCG, turizm, bankacılık-finans ve bilişim sektörlerinde yeni mezunlara yönelik birçok iş olanağı bulunuyor. İnşaat, lojistik ve otomotiv gibi sektörlerde ise yeni mezun istihdamı şimdilik daha alt seviyelerde yer alıyor. Pozisyon bazında değerlendirdiğimizde sosyal medya uzmanlığı, dijital reklamcılık, bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği, yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi, grafik, dijital tasarım, internet pazarlama, pilotluk ve uçak teknisyenliği hem aday hem de firmalar açısından talebin arttığı meslek dalları olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Kaynak: eleman.net

    :

    :

    :

    :

    "Stajyer ilanları patladı!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇALIŞMA HAYATI HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete