Kanser ilaçlarıyla ilgili skandal iddia

TEİS, kanser ilaçlarının hastanelere verilerek yeni pazar açıldığını iddia etti.
TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, kanser ilaçlarının hastanelere verilerek yeni pazar açıldığını öne sürdü. Saydan, kanser ilaçlarının hastanelerde satılmasını yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Nurten Saydan, 14 Mayıs Eczacılık Günü'ne her yıl yenileri eklenen sorunlarla mücadele ederek giridiklerini belirterek, "Ne yazık ki sorunlarımız daha da katlanarak büyüyor ve 14 Mayıs Eczacılık Bayramı'nı kutlayamıyoruz" dedi.

Saydan yaptığı basın toplantısında, son günlerde kanser ilaçlarının 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren hastanelerde satılacak olmasının gündemlerini meşgul ettiğini belirterek, bu durum tedavilerin aksamasına, yolsuzluğun artmasına ve eczane ekonomilerinin daha da dibe batmasına neden olacağını öne sürdü.

Vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 2005 yılında SSK eczaneleri kapanarak, SSK'lı hastalar serbest eczanelerden ilaç almaya başlaklarını hatırlatan Saydan, "Bu durum SSK eczanelerindeki ilaç kuyruklarını bitirdi. Devletin yüksek ilaç maliyeti aşağıya çekildi ve ihale yolsuzluklarının önüne geçildi" dedi.

'HASTALAR SAĞLIKLARINI TAMAMEN KAYBEDECEK'

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile kanser ilaçlarının 1 Temmuz'dan itibaren hastanelerde satılacağının duyurulduğunu anımsatan Nurten Saydan, "Bu gerçekleşirse hastaların tedavi süreçleri hastanelerin satın alma (ihale) bölümlerinin insafına bırakılacak.

Elde mevcut olmayan, biten ürünler için açılacak ihale şartnameleri ve uzun ihale süreçleri tedavilerde aksama ve gecikmelere neden olacak.

Hastane stokunda bulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebiyle doktorun tercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak.

Kendi kullandığı ilaçları bulamayan ve hastalık nedeniyle hassas olan hasta ve yakınları mecburen kendi ilaçlarını kullanmak isteyecek ve ücretli olarak eczanelerimizden temin yoluna gidecek.

Bu da hastaların ekonomik açıdan karşılamayacağı ekstra bir yükün altına girmelerine, evlerini barklarını satmalarına ve tedaviye ulaşamayarak sağlıklarını tamamen kaybetmelerine neden olacak" dedi.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Kanser ilaçlarıyla ilgili skandal iddia" hakkında Tweetler

    DİĞER SAĞLIK HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete