Parti kapatmada 'yaratık' polemiği!

MHP'li Bal:”MHP'yi kapatacak yaratık yok!” HDP'li Kaplan: ”Yaratıklar hep HDP'yi buluyor..."
KARŞI GAZETE | ANKARA


Parti kapatmayı zorlaştıracağı iddiasıyla Hükümetin verdiği Anayasa Değişikliği Teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu'nda ele alındı. Teklif; parti kapatma davası açılması için Meclis'te kurulacak  komisyon kararı gerektiriyor. Komisyonun AKP’li üyeleri, teklifi CHP ve MHP'nin 'kapatılma endişesi' üzerine gündeme getirdiklerini savundu. Muhalefet ise iktidarın kendisini korumaya almaya çalıştığını önü sürdü. 

 AKP'Lİ AYDIN: “CHP VE MHP'NİN İDDİALARINA  DUYARSIZ KALAMAYIZ"
 
Ahmet Aydın - AKP Grup Başkanvekili:
 
"CHP ve MHP'nin bir takım kapatılma iddialarını gündeme getirmesine tabii ki biz duyarsız kalamayız. 1961’den bu yana Türkiye'de 25’e yakın siyasi parti kapatılmış.  Dava ön şartını getirip, bu işi zorlaştırıyoruz. Başka önerileri de dikkate alabiliriz. Genel Kurul'a da bırakabiliriz. Biz bu konuda samimiyiz. Artık bu çağda siyasi partilerin kapanmaması lazım. Millet partileri kapatmak istiyorsa o parti zaten tabela partisi haline gelir. 
 
"SEÇİMLER YİNE 5 YILDA BİR YAPILSIN"
 
Ayrıca milletvekili seçimine ilişkin 5 yılda bir yapılması önerisine açığız... 18 yaşını dolduranların seçilmesine de sıcak bakıyoruz.
 
ARINÇ: "OLMAZ, OLMAZ DEME..."
 
Bülent Arınç- Başbakan Yardımcısı:

 
"CHP ve MHP'nin saçma sapan bir iddia ile kapatılabileceği iddiası, bizde de endişeye yol açtı. Olur mu olmaz mı? Olmaz, olmaz deme... HDP için de bu söz konusu. Her parti için bu tehdit vardır.  Bu davalarda bir filitrasyona ihtiyaç var. 'Hiç kapatılmasın... ' Bu doğru değil.   'Bölücüler, şiddet yanlıları ne olacak?' diye bir tartışmaya girebiliriz... Dolayısıyla ciddi bir eleme sistemini buraya getirmekte ve bunun da TBMM'de olmasında büyük fayda var. Çünkü siyasetin merkezi Meclis'tir.  İddiaların ciddi olup olmadığının araştırılması konusunun, partilerden eşit sayıda üye alınacak bir komisyon marifeti ile yapılması iyi olabilir. "
 
MHP'Lİ BAL: ”MHP'Yİ KAPATACAK BİR YARATIK YOK" - HDP'Lİ KAPLAN: ”YARATIKLAR HEP BİZİ BULUYOR"
 
MHP'li Faruk Bal ise söz aldığında "MHP'nin kapatılmasını gerektirecek hiçbir hal ve hareketi yoktur. MHP'yi kapatacak bir yaratık yoktur..." deyince; HDP'li Hasip Kaplan'ın  "yaratıklar hep bizi buluyor galiba..." yorumu gülüşmelere neden oldu. 
 
Bal, sözlerine şöyle devam etti: "Sayıştay, denetleme raporlarını bile göndermiyorsa Meclis'e böyle bir kuruma parti kapatma işi devredilemez.  Ben Sayıştay'a güvenmiyorum. AKP kendisini korumak için getiriyor bu düzenlemeyi. 
 
"AMİP BİLE KENDİSİNİ KORUYACAK ORGANA SAHİP!"
 
Bu teklif işlevsiz, çalışması mümkün olmayan bir tekliftir. O kadar geniş ki 'hiç kapatmayalım ' diyor. Amip bile kendisini koruyacak organa sahip...
 
Hinlik şurada ortaya çıkıyor; her partiden dört -beş vekil alınacak,  20 kişilik komisyon kurulacak. Karar verirken 20 vekilden 15`i 'evet' derse parti kapanacak, demez ise kapanmayacak. 
 
-AKP, yolsuzluk soruşturmasında olduğu gibi üye vermez ise ne olacak? Hüküm yok!
-60 gün içinde komisyonların karar vermesi gerek. Hüküm vermedi diyelim bu komisyon, ne olacak?  Hüküm yok !
 
-Yani özü itibariyle 2007'deki kapanma korkusu nedeniyle AKP'nin kendisini korumaya alması, diğer partileri de Sayıştay eli ile kontrole alması anlamına geliyor. 
 
”ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN OSLO GÖRÜŞMELERİ İLE İLGİSİ VAR MI?"
 
Bunun Oslo görüşmeleri ile ilgisi var mı? Bugün basında var. Öcalan'ın 10 maddesi ile ilgisi var mı? Niye 12 buçuk yılda değil de son iki buçuk ayda bu değişikliği yapıyorsunuz?"
 
CHP'Lİ KART: "AKP'YE ANAYASAL AF..."
 
Atilla Kart- CHP Konya Milletvekili

 
"9 Nisan 2010 tarihinde Anayasa Komisyonu'nda görüştüğümüz teklifin aynısını yeniden müzakere ediyoruz. Sanki bu teklifi, muhalefete bir lütuf gibi, iyilik gibi sunma gayretini görüyoruz. Bu yaklaşım, son derece ucuz bir yaklaşımdır. 
 
15 Ağustos 2014’ten bu yana seçilmiş cumhurbaşkanı eliyle Anayasal darbe süreklilik kazanmıştır... 2010`da tamamlanamayan, geçmişe yönelik ve geleceğe yönelik AKP'ye Anayasal af- Anayasal himaye getirme girişimidir.  Bu teklifin özü budur." 
 
Bengi Yıldız- HDP Batman Milletvekili
 
" AKP, 'Biz düzenleme yapacaktık, ama muhalefet bırakmadı' deyip, seçim meydanlarında bunu kullanacak.  Kamuoyunda 'bunlar parti kapatmamaya oy vermedi'  algısı yaratacaklar. Seçim barajı, hazine yardımı, partiler yasasını kolayca değiştirebileceğimiz halde bunu yapmıyoruz. Daha önce görüştüğümüz, kabul edilmeyen  teklifi getiriyoruz. Parti kapatmanın nasıl önleneceği meselesi, bu teklifin içinde yok. Evrensel standartlar var.  Futbolda kimse 'bizim kurallarımız başka olsun' demiyor. Ama bu düzenleme farklı uygulamalar getiriyor. İdarenin  hukuki eylem ve  işlemlerini,  yargının alanından çıkarırsan, faşist bir düzene gidersin."
 
"HALEP ORADAYSA, ARŞIN BURADA"
 
AKP Grup Başkanvekili Aydın ise eleştiriler üzerine "Samimiyet testi bu komisyonda. Halep oradaysa, arşın burada" diyerek samimi olduklarını savundu. 
 
Değişiklik teklifi; parti kapatma davası açılması için Meclis'te kurulacak  komisyon kararı gerektiriyor. 
 
 
Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM.TR 

    :

    :

    :

    :

    "Parti kapatmada 'yaratık' polemiği!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ