MHP'li isim başkanlık seçimi öncesi Kaçak Saray'a çıktı

MHP’nin Başkanlık seçiminin son turunda AKP’ye örtülü destek vermesinin altında, seçimden sonra Saray ile bir MHP yöneticisi arasında yapılan görüşmenin olduğu iddia edildi.
AKP’ye koalisyon şartı olarak, “Ver Bilal’ı al iktidarı” mesajı gönderen MHP’nin, 7 Haziran seçimlerinin ardından bir genel başkan yardımcısı aracılığı ile Saray’la temas kurduğu öne sürüldü.

Görüşme, CHP eski lideri Deniz Baykal’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı toplantının ardından Saray’da gerçekleşti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de haberdar olduğu görüşmenin, MHP’nin geçersiz oy ile AKP’nin adayına destek vermesinde etkili olduğu öne sürüldü.

Meclis başkanlığı seçiminde yaşanan “boş oy” desteğinin perde arkası şöyle:

SARAY’DA MHP’Lİ YÖNETİCİ

MHP’nin, Meclis Başkanlığı seçimlerinde geçersiz oy kullanarak, AKP’nin Meclis Başkanı adayının seçilmesini sağlaması, başkentteki siyasi hesapları alt üst etti.

MHP’den gelen sürpriz destek, AKP’lileri bile şaşırtırken, Ankara’da gün boyu herkes, “MHP, AKP’ye niye destek verdi” sorusunun cevabını aradı. Bu konuda ise gözler AKP ve MHP’nin kurmaylarına çevrildi.

Ancak onların da sürpriz işbirliği konusunda çok fazla bilgileri olmadığı görüldü. Her iki partinin kurmayları, sürpriz desteğin perde arkasında Saray ile bir MHP yöneticisi arasında gerçekleşen temasın bulunduğunu ifade etti.

BİR BUÇUK SAATLİK GÖRÜŞME
 
Taraf’ın AKP ve MHP’li yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, MHP’nin, AKP’nin adayına “örtülü” destek vermesinin fitilini ateşleyen görüşme, 7 Haziran seçimlerinin ardından gerçekleşti.

Bir MHP Genel Başkan Yardımcısı, Saray’ın daveti üzerine görüşmeye gitti. Büyük bir gizlilik içinde gerçekleşen görüşmede, seçim sonuçları ve MHP ile koalisyon masaya yatırıldı.

Genel başkan yardımcısı görüşmenin detayları hakkında MHP liderine bilgi verdi. Görüşmede, Meclis Başkanlığı seçiminin de gündeme geldiği ve Saray’ın, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Meclis Başkanı olması yönünde bazı sözler sarfettiği öğrenildi.

Bu durum MHP’de, CHP eski Genel Başkanı Baykal’ın, Saray’ın adayı olarak algılanmasına yol açtı. MHP’den gelen açıklamalarda da, Baykal ile Saray görüşmesine atıf yapılarak, Baykal’ın Saray’ın adayı olarak vurgulanması dikkat çekti.

BAZI VEKİLLER DOĞRULADI

MHP’li genel başkan yardımcısı ile Saray’ın yaptığı gizli görüşmeyi bazı MHP’li vekiller doğruladı. Görüşmeye yönelik iddiaların ortaya atılmasının ardından MHP liderinin, “O kişiyi bulun” talimatı verdiği iddia edilmişti. Ancak, görüşmelerin tamamından MHP liderinin haberi olduğu belirtildi.

BU İŞE HÜKÜMET DE ŞAŞTI

MHP’nin örtülü desteği ile TBMM Başkanı’nın AKP’den seçilmesi en fazla Saray’ı sevindirdi. AKP içinde bile bu durum şaşkınlıkla karşılandı.

AKP’liler, özellikle de Başbakan Davutoğlu’nun yakın ekibi, muhalefet adaylarından birinin seçilmesi için düşük profilli aday belirlemişlerdi.

Davutoğlu ekibi, dört bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi ve yargı reformu gibi düzenlemelere Saray’ın karşı çıkacağını düşünüyor. Bunun için, Meclis Başkanlığı’nı muhalefete geçmesinin daha doğru olacağı düşünülmüştü.

Meclis Başkanlığı’nın AKP’de kalması en çok Saray’ı memnun etti. Artık, dört bakanla ilgili Yüce Divan kararının alınması riske girdi. Ayrıca yeni soruşturma komisyonlarının oluşturulması da yine Meclis Başkanı’nın insiyatifine kaldı. 

Yine MHP’nin örtülü desteği, muhalefetin yüzde 60 blok iddiasının çökmesine sağladı. Muhalefet partileri arasındaki olası bir koalisyonu ihtimalini tamamen bitirdi. l MHP’nin örtülü desteği, Saray’ın ve üç dönemliklerin gündeme getirdiği erken seçim ihtimalini de üçlendirdi.

Kaynak: Hüseyin Özay / Taraf

    :

    :

    :

    :

    "MHP'li isim başkanlık seçimi öncesi Kaçak Saray'a çıktı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete