'Doğalgaz pahalı' iddialarına 'ticari gizlilik' dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan doğalgazın pahalı alındığı iddiaları ile ilgili çok çarpıcı bir açıklamada bulundu.
DOĞALGAZIN RUSYA'DAN PAHALI ALINDIĞI İDDİALARINI SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu soru önergesinde, "Botaş Kurumu'nun sözleşmesi devam ettiği dönemlerde Rusya-Gasprom'dan aldığı gazın bin metreküpüne 430 Amerikan doları öderken, Rusya-Gasprom'un özel sektör firmalarına doğal gazın bin metreküpünü 350-360 dolar aralığında sattığı iddiaları doğru mudur?

Bu durumda Botaş Kurumu'nun uğramış olduğu zararların tazmin edilebilmesi yönünde hükümetinizin Rusya Federasyonu Hükümeti ve Gasprom Şirketi ile yaptığı bir görüşme veya girişimi bulunmakta mıdır? Hükümetinizin söz konusu zararlarla ilgili Uluslararası Tahkim'e gitme yönünde bir kararlılığı bulunmakta mıdır? " diye sordu.

"TİCARİ GİZLİLİK İÇERMEKTEDİR"

Soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı, doğal gaz alım fiyatlarına ilişkin olarak; doğal gaz alım satım anlaşmalarının 20-25 yıllık uzun dönemli uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olduğunu, bu anlaşmaların hükümlerinin ticari gizlilik içerdiğini belirterek şöyle dedi:

"Gizli tutulan konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil eder. Bu durum gerektiğinde anlaşmanın feshi veya bu nedenle doğan zararın giderimi gibi yaptırımlara yol açabilir.

Öte yandan anlaşmalardaki gizlilik maddesine aykırı durumların, alıcının veya satıcının üçüncü şahıslarla taraf olduğu diğer anlaşmalar açısından da ticari sıkıntılar yaratması söz konusudur."

KANUNA DİKKATİ ÇEKTİ

Enerji Bakanı, Doğal Gaz Piyasası Kanununun 4'üncü Maddesinde; "...Ticari gizliliği olan bilgiler Kurum hariç üçüncü taraflara açıklanamaz.." ve 7'nci maddesinde; "Doğal gaz piyasasında faaliyet gösteren taraflar ticari yönden hassas bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür" hükümlerinin yer aldığına işaret etti.

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "'Doğalgaz pahalı' iddialarına 'ticari gizlilik' dedi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete