CHP'li Yılmaz: Abluka kalkmıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, İsrail ile varılan anlaşmaya ilişkin, değerlendirmelerde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, “Abluka kalkmıyor. Abluka sadece hafifliyor” derken anlaşmanın Meclis’e gelmesi halinde tavırlarının ne olacağına ilişkin de, “Bir görelim bakalım bu anlaşma nedir, bu anlaşma gerçekten Türkiye’nin çıkarlarını destekliyor mu, anlaşmanın bir metnini görelim, bir okuyalım, bir değerlendirelim. İlişkilerin geliştirilmesini istiyor musunuz, evet istiyoruz ama nasıl bir anlaşma olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Yılmaz, TBMM’de basın mensuplarının İsrail ile varılan anlaşmaya ilişkin sorularını yanıtladı.

“Biz, öncelikle İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda başından beri bu süreci destekliyorduk” diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Türkiye hep genelde Türkiye’nin ön şartlarını konuştu. Özür vardı, dilendiği söylendi, yazılı bir metin henüz görmedik ama dilendiği söylendi. Sonra tazminat konusu vardı. Üçüncü konuda ablukanın kaldırılması vardı. Bu bizim bildiğimiz bizim tarafın şartlarıydı.

Bir de İsrail’in aslında bizim kamuoyuna pek yansımayan şartları vardı. Bir tanesi Hamas’ın İstanbul’daki varlığına son verilmesi veya Hamas’ın İsrail’e dönük faaliyetlerinin sınırlandırılması… İkincisi tazminatı kabul ediyorlardı ama bu defa kurbanların ailelerinin İsrail askerlerine karşı açmış olduğu davaların düşürülmesini istiyorlardı. Hukuki garanti istiyorlardı. En önemli konuda İsrail’in deniz yani Gazze’deki deniz ablukasına kesinlikle yanaşmıyordu.

“ABLUKA KALKMIYOR”

Şu anda olan İsrail’in Aşdod Limanı üzerinden İsrail egemenliğinden yine Gazze’ye geçiş söz konusu. Fark ne olacak, süreç biraz daha kolaylaştırılmış olacak ama abluka kalkmıyor. Abluka sadece hafifliyor. İsrail’in denetimi ve kontrolünde mal sevkiyatı yapılıyor.

“ÜÇ TANE KONU TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNİ MEŞGUL EDECEK”

Önümüzdeki süreçte üç tane konu Türkiye’nin gündemini meşgul edecek bu anlaşmayla ilgili. Bir; bu kurbanların aileleri gerçekten kabul edecekler mi, tazminatla yetinecekler mi, dava açmak isterlerse hükümet bunları yasal bir garantiye şahsi bir konu, nasıl tabii tutacak. İkincisi Hamas konusu son derece kritik bir konu. Hamas’ın İsrail’e dönük faaliyetlerinin en azından durdurulacağı yönünde belli ki İsrail bir garanti almış gibi görünüyor.

Üçüncü konu ise ablukayla alakalı bir konu. İsrail bu mal sevkiyatında ne kadar hızlı süreci işletecek.

Biz ilişkilerimizi bütün komşularla geliştirmek zorundayız. Ancak şu var hiçbir zaman iç politika konusu bunlar olmamalıydı. İsrail ile bu kadar ağır kelimeler kullanıldı, bu konu iç politika malzemesi yapıldı, oya tahvil edildi.

Umuyoruz ki bundan sonra iki devletli çözümü destekleriz, Filistin konusunu Hamas gözüyle okumaktan vazgeçeriz.”

ANLAŞMA MECLİS’E GELİNCE CHP’NİN TAVRI NE OLACAK

“Anlaşma Meclis’e gelirse destek verecek misiniz?” sorusuna da Yılmaz, “Biz bir görelim bakalım bu anlaşma nedir, bu anlaşma gerçekten Türkiye’nin çıkarlarını destekliyor mu, anlaşmanın bir metnini görelim, bir okuyalım, bir değerlendirelim. İlişkilerin geliştirilmesini istiyor musunuz, evet istiyoruz ama nasıl bir anlaşma olduğunu bilmiyoruz” yanıtını verdi.

“ORADA BİR GERİ ADIM VAR”

“Aşdod Limanı üzerinden kontrollü malların sevkiyatının yapılmasında Türkiye’nin ablukayı böylelikle resmi olarak tanıdığı yönünde eleştiriler var, ne diyorsunuz?” sorusuna da Yılmaz, “Aşdod Limanı üzerinden mal sevkiyatının yapılması İsrail’in Gazze üzerindeki egemenliğinin tanınması anlamına gelir. İsrail’in Gazze üzerindeki kontrolünü tanımak anlamına gelir. Bugün Sayın Başbakan açıklamasında üç şartımız vardı, ablukaya gelince, ablukanın hafifletilmesiydi diyor, biz ablukanın hafifletilmesini değil, ablukanın kaldırılmasını biliyoruz, dolayısıyla orada bir geri adım var” dedi. 

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "CHP'li Yılmaz: Abluka kalkmıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete