"Kişisel veri paylaşımı mümkün değil ama biz sattık"

Kişisel sağlık verileri değil, kişisel ilaç verileri paylaşılıyor- muş!
KARŞI GAZETE | ÖZEL

İLAÇ BİLGİLERİ, KİŞİSEL SAĞLIK VERİSİ DEĞİL Mİ?


CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel sordu, gelen cevap şaşırttı... Kişisel sağlık verilerinin paylaşılmasına yönelik soru önergesine Çalışma Bakanı Faruk Çelik çok  ilginç bir yanıt verdi 

CHP'li Yüksel; Sayıştay'ın 2013 Sosyal Güvenlik Kurumu denetim raporunda yer alan "kişisel verilerin yasal dayanağı olmaksızın ücret karşılığı üçüncü kişilerle paylaşıldığı tespitini" Çelik'e sormuş; yasal dayanağın ve hangi verilerin, kimlere satıldığının açıklanmasını istemişti. 

"KİŞİSEL VERİ DEĞİL, İLAÇ VERİSİ SATIYORUZ"

Yüksel'e gelen cevapta "kişisel veri satmıyoruz ama ilaç verisi satıyoruz" denildi.  Bakan Faruk Çelik imzası ile gelen yanıtta önce "Anayasa, ulusal ve uluslararası mevzuat kişisel verilerin korunmasını düzenlemekte iken, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kişisel verileri paylaşması söz konusu değildir. Firmalar tarafından da kişisel veri talebi yapılmamıştır." denildi...

Bu ifadenin hemen devamındaki paragrafta ise "Mevzuat gereği, ilaç verilerinin, talebi halinde firmanın kendisine ya da firmanın noterlik tarafından onaylanan açık rızası ve muvaffakiyeti çerçevesinde kurum, kuruluş  ve üçüncü kişilere paylaşım sağlanabilmektedir." açıklaması yer aldı. 

SGK, 5 İLAÇ FİRMASINA BİLGİLERİMİZİ SATMIŞ!

5 ilaç firmasının  veri edinme talebinin, Veri Paylaşım Kurulu'nda görüşülerek kabul edildiğini belirten Bakan  Faruk Çelik'in yanıtında, aynen şu ifadeler yer aldı:

"Sözleşme imzalanmak suretiyle ( 5 ilaç firmasının)  kendilerine ait ilaç verileri paylaşılmıştır. Veri paylaşımı konusunda firma seçimi yapılmamış olup, mevzuata uygun talepte bulunanlarla veri paylaşımı gerçekleştirilmiştir.  

UCUZA GİTMİŞİZ! 

Şu ana kadar veri paylaşımından 98.500 TL kurum geliri elde edilmiştir.  Paylaşılan veriler, kişisel sağlık verisi içermemektedir. "

YÜKSEL "DAVA AÇACAĞIZ"

Karşı Gazete'ye önerge yanıtına ilişkin değerlendirme yapan CHP'li Alaattin Yüksel,  "SGK resmen bizim kişisel verilerimizi pazarlamış ilaç şirketlerine. Bu 5 ilaç firmasının adını vermemişler ama muhtemelen yabancı firmalardır. Yurttaşların kişisel bilgileri hem pazarlanmış hem de bu kadar ucuza gitmiş... SGK aleyhinde dava açarak, bu konunun takipçisi olacağız" dedi. 

"SGK, VERİ SAHİBİ VATANDAŞA O PARAYI ÖDESİN!"

Vatandaşların da kişisel verilerinin pazarlanmasına ilişkin SGK aleyhine dava açabileceğini vurgulayan Yüksel; "Bence SGK, bu verileri kaça sattıysa, sahibi olan vatandaşlara o parayı ödemelidir, kimin malını kime satıyorsun!" sözleriyle uygulamaya tepki gösterdi. 


Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM

    :

    :

    :

    :

    ""Kişisel veri paylaşımı mümkün değil ama biz sattık"" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete