Günün Videosu

Bakanlıkta isyan: Patlama noktasına geldik

Ülkeyi sarsan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet dosyası kapsamında istifa eden ve TBMM Komisyonun’nca soruşturulan Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış’la ilgili skandal bir kurum içi yazışma ortaya çıktı.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

17 Aralık dosyasında ismi geçen eski bakan Egemen Bağış’la ilgili skandal ifadelerin yer aldığı iç yazışmada, “Bakanlıkta, açık ihale yerine doğrudan satın alma yöntemi uygulandı. Bu durum çok büyük riskler barındırıyor. Bakanlıkta patlama noktasına geldik” deniyor

Ülkeyi sarsan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet dosyası kapsamında istifa eden ve TBMM Komisyonun’nca soruşturulan Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış’la ilgili skandal bir kurum içi yazışma ortaya çıktı.

AB Eğitim ve Gençlik Programları, Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları Türk Ulusal Ajansı Başkanı Musa Ceylan’ın, Bakan Egemen Bağış’a ve kurum koordinatörlerine gönderdiği mailde,  İhale dışı satın alma yöntemlerine büyük tepki gösteriliyor ve anlaşmaların,  “Çok büyük riskler barındırdığı” belirtilerek, “Patlama noktasına geldik” deniyor.



UYGULAMALARIMIZ BİZİ HADDİNDEN FAZLA ZORLUYOR

Karşı Gazete’nin ulaştığı mailde, Ulusal Ajans’ın bakanlığa siyasi gündemi doğrultusunda “her türlü desteği” verdiği anlatılıyor.

Musa Ceylan’ın 9 Mart 2013’te koordinatörlere de gönderdiği altı sayfalık mailde, Bakan Bağış’ın kendisine , “siyasi gündem” ve “rehber istihdamı”  konularında engel çıkardığını söylediğini anlatıyor.

Ceylan, hizmet satın alma yöntemlerinde istisna dışına çıkıldığı, bu durumun, bakanlığı hem ulusal hem de uluslar arası mevzuat bakımından haddinden fazla zorladığını vurguluyor.

AÇIK İHALE YERİNE DOĞRUDAN SATIN ALMA YÖNTEMİ UYGULANDI

Musa Ceylan mailin devamında, Bakan Bağış’la yaptığı görüşmede, bakana mevzuat hükümlerini gösterdiğini ancak yine mevzuat dışına çıkıldığı belirtiliyor.

Bakanlıkta, hizmet satın alma yöntemlerinin “açık ihale” yerine, “doğrudan satın alma” şeklinde gerçekleştiği vurgulanarak, bu yöntemin “çok büyük kurumsal riskler barındırdığını” anlatıyor.

BAĞIŞ: “ENGEL ÇIKARTACAK ADAMLA İŞİM YOK”

Skandal ifadelerin yer aldığı ve bakan Bağış’la birebir görüşmelerin yer aldığı mailde, “Mevcut yönetimin değiştirilmesi ve anlattığım satın alma ilkeleri (ulusal ve Avrupa Birliği) doğrultusunda, açık ve şeffaf uygulamamız için yalvardım size ancak siz, ‘Benim önümde birkaç aylık seçim süreci var.

Benim ihale falan bekleyecek durumum yok, mevcut yöntemle devam edeceksen et, bana bu tür engeller çıkartacak adamlarla işim yok,  sen yapmazsan çeker gidersin, ben başkasına yaptırım’ dediniz.

"SENİNLE BERABER ÇEKİP GİTSİNLER"

Ben ise mükerrer defalar, bu talimatınıza rağmen, bundan böyle satın alma işlemlerinin altına hiçbir şekilde imza atmayacağımı tekrarladım.

Siz de mükerrer defalar,  ‘İstifa etmene gerek yok, ben zaten seni görevden alacağım’ dediniz.

Kurumda tüm yöneticilerin ve personelin de, bu durumdan çok rahatsız olduklarını ve bahsettiğim risklerin gerçekleşmesinden endişe ettiklerini de anlattım. Siz de, ‘Onlar da seninle beraber çekip gitsinler’ dediniz” ifadeleri yer alıyor.

PATLAMA NOKTASINA GELDİK

Bu görüşme sonrası, Bakanlıkta ihale dışı satın alma yöntemlerinin devam ettiğini ifade eden Ceylan, daha sonraki uygulamalarda kendisinin “muhatap” alınmaktan çıkartıldığını söylüyor.

İşlerin daha sonra Murat isimli bir görevliye devredildiğini söyleyen Ceylan mailin devamında, Bağış’ın kendisine, “Bana, ‘Murat ne dersem yapıyor, tabi ki onunla çalışacağım’ dediniz” ifadeleri yer alıyor.

Satın alma yönteminin bakanlıkta kademelerinde çok ciddi bir rahatsızlık oluşturduğunun altı çizilen mailde, “Bu durum patlama noktasına geldi” deniliyor.

BAĞIŞ: BENDEN SONRA İŞTEN ATARSINIZ

Mailde başka bir skandala daha değiniliyor. Bağış’ın “siyasi gündemine engel” olmakla suçladığı Ceylan mailde,  geçici rehber istihdamının en fazla 70 kişi olabileceği, bu kişilerin de KPSS veya İŞKUR üzerinden yürüyen mevzuat kapsamında alınacağı ancak bir başkasının verdiği “isimleri” alamayacaklarını söylüyor.

Ceylan, kontenjanın sınırlı olmasına ve mevzuatın zorlanmasına rağmen 5 kişiyi işe aldıklarını, ancak Bağış’ın 25 kişiyi daha işe alması için kendisine baskı yaptığını belirtiyor.

Mailde, Bakan Bağış’ın “Bu rehberleri ben ‘siyasi gündemim’ çerçevesinde kullanacağım,  benden sonra işten atarsınız” dediği ifade ediyor.

Mailin sonunda ise, yapılan açık ihalelerde en temel mevzuat hükümlerinin bile çiğnendiği vurgulanarak, “Talimatlarınıza uymayacağım” deniyor.

ÖZEL | KARSIGAZETE.COM.TR

İşte o yazışma metni;





    :

    :

    :

    :

    "Bakanlıkta isyan: Patlama noktasına geldik" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete