Suriye'ye savaş emrini veren yargılanır

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk bugünkü yazısında Suriye'yle savaş iddialarına karşı önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Saygı Öztürk'ün o yazısı;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapıldı. “Suriye ile mutabakata varılmadan Suriye topraklarına askerimizin girmesi çılgınlıktır” sözleri de askerler tarafından sıkça dile getirildi. Çünkü, bir adım attıktan sonra bunun geri dönüşü de son derece zor.

Suriye Hükümeti’nin kontrolünden çıkan ve teröristler tarafından işgal edilen yerlere askerimiz girmeden havadan yere ya da karadan karaya füzeyle, uzun namlulu silahlarla o bölgeleri atış altına almak mümkün. Bundan sonrasını komutanlar şöyle anlattı:

EMRİ VERENLER YARGILANIR

Uluslararası savaş hukuku kapsamında, yapılan işlem suç oluşturur. Çünkü, siz Birleşmiş Milletler’den (BM) onay almadan başka bir ülkenin topraklarına hedef gözetmeksizin atışta bulunuyorsunuz. O bölgede ölecek ya da yaralanacaklar resmi silahlı kuvvetler olmadığı için öldürülen her kişi sivil vatandaş olarak kabul edilir ve bunun hesabı ileride Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden isterse Lahey Adalet Divanı nezdinde sorulur. Bu BM’ye verilmiş onursuz bir koz olur.

Bunun örneği var. Bosna’daki katliamlarda sivil vatandaşların öldürülmesiyle ilgili olarak Sırp general yargılanıyor. Asker, hükümetten yazılı bir emir almadıkça, hükümet böyle bir sorumluluğu kabul etmeyebilir. Böyle bir emir almadan yapılacak harekat atış emrini veren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin generallerinin savaş hukuku kapsamında yargılanmasına yol açar.

HUKUKİ ALT YAPISI OLMALI

Silahlı Kuvvetler’in yazılı emir alması da yeterli olmaz. Bunun için daha önce TBMM’den alınan yetkinin yeterli olup olmadığı da hukukçular tarafından incelenmeli, 4 Ekim’e kadar geçerli olan tezkerenin güvenli bölgeyi kapsayıp kapsamadığı üzerinde durulmalı. Yoksa Silahlı Kuvvetler, savaş hukukuna aykırı kanunsuz emri uygulamış duruma düşer. Çünkü, ateş edilen yer bilinmeyen bir yer olmayacak.

Emir verilirse Suriye’ye girilir. Ama bunun hukuki alt yapısının da iyi hazırlanması, Suriye, İran, Rusya, ABD gibi ülkelere böyle bir şeye niçin giriştiğimiz çok iyi anlatılmalı. Bu yapılmazsa ülke olarak zor durumda kalınır.

GİRMEK ÇILGINLIKTIR ÇÜNKÜ…

Suriye topraklarına girmek, orada güvenli bölge oluşturmaya çalışmak hele bu mevsimde Türk Silahlı Kuvvetleri için çılgınlık olur. Hava çok sıcak olduğundan bizim askeri personelimiz, silahlarımız, araçlarımız için uygun bir mevsimde değiliz.

Bizim araçlarımız kumsal bölgede, kum tipisine karşı korumalı araçlar değil. Bunlar 50 derece sıcakta, 40 derece soğukta harekata uygun değil. Yaya piyadenin bu tür havalarda hareketi kısıtlıdır. Silahlar çok tutukluk yapar. Böyle bir harekat ancak şubat-mart-nisan aylarında veya ekim ayından sonra yapılırsa olumlu netice alınır. Şu anda yapılmaz demiyoruz, yapılır ama istenilen sonuç alınamaz.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    :

    :

    :

    :

    "Suriye'ye savaş emrini veren yargılanır" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete