Soma 301 filmi için hukuk mücadelesi sürüyor

Valilik Soma 301 filmi için 27 gündür izin vermiyor. Hukuk mücadelesi sürüyor.
Yönetmen ve yapımcı Faik Ahmet Akıncı, Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasını anlatacağı 'Soma 301' isimli filmi için 27 gündür gerekli izinlerin Valilik tarafından verilmemesi nedeniyle 1 milyon lira zarara uğradıklarını söyledi. Akıncı, Vali Erdoğan Bektaş hakkında gerekli yasal işlemleri başlattıklarını da kaydetti.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Valilik binası önünde basın açıklaması yapan Faik Ahmet Akıncı, Valiliğin filmi sansürlemeye çalıştığını söyledi. Akıncı, şöyle konuştu:

"Manisa Valiliği, yazılmamış bir kitabın yazarına hapis çıkaran davaları bile geçerek, çekilmemiş bir filmi sansürlemeye kalkmıştır. Tarafımızdan filmi anlatan ön yazı ile senaryoyu talep etmiştir. Kendilerine mevzuatta böyle bir şeyin olmadığını söylediğimizde, 'Senin ne yapacağın belli olmaz' cevabını vermişlerdir. Valilik makamıyla yapmış olduğumuz görüşmelerde, 'Bu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz'ün sorumluluğunda' yanıtını aldık.. Sonuç olarak bir aylık zaman içerisinde Soma'da 40 kişilik bir ekiple mağdur olmamızın tek sorumlusu Manisa Valiliği'dir. 40 kişilik bir ekibin konaklaması, yeme- içmesi, ücreti, teknik ekip ve ekipmanlar, bunların günlük kiraları ve çalışanların haftalık SGK güvenceleri hesap edildiğinde valiliğin keyfi tutumundan dolayı şirketimize verdiği zarar 1 milyon TL'yi geçmiştir. Bugün konakladığımız otelin parasını ödeyemediğimiz için kovulduk."

'SOMA'DA BİZİ HEDEF GÖSTERDİ' İDDİASI

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın Vali gibi davranmadığını savunan Akıncı, "Kendisinin birilerini koruma adına yapmış olduğu bu eylemi nedeniyle gerekli yasal haklarımızı arayacağız. Valinin çekeceğimiz filme izin vermemesi çokta yadırganacak bir şey değildir. Vali, basındaki 'İzin vereceğim. İnceliyoruz' gibi açıklamalarıyla bizi oyalayıp, izin vermezken, bizi Soma'da hedefe haline getirdi. Soma'da işe gireceğini düşünün insanlar bize küfür edip, teknik ekibimizi ve oyuncularımızı taciz, hakaret ve darpta bulunmuştur. Yani Vali sadece izin vermemezlik yapmadı aynı zamanda bizi hedef de göstermiş oldu" diye konuştu.

'ÇEKİMLERİ BAŞKA YERDE TAMAMLAYACAĞIZ'

Yönetmen Akıncı, yaşadıkları sıkıntılar ve Manisa Valiliği'nden gerekli iznin çıkmaması nedeniyle filmini başka şehirlerde tamamlayacaklarını da vurgulayıp, şunları söyledi:

"Soma 301'i zor şartlarda başka şehirlerde tamamlayacağım. Soma'da artık herkes bizi düşman gibi görüyor. Bu nedenle artık o bölgede yaşamamız ve çekimleri yapmamız mümkün değil. Karaman veya Zonguldak'ta çekimlerimize devam edeceğiz. Soma sahnelerini ise illegal yoldan çektim. Soma'daki mezarlıklar, hastaneyi, sendika önünü, kaymakamlık önünü çektim. Filmin geri kalan kısmın da artık başka yerde çekeceğim.13 Mayıs için herkese söz veriyorum ki, yine Manisa'da İzmir'de bu filmin galasını yapacağım. Film tamamlandıktan sonra olur ki film sansürlenmeye veya yasaklanmaya kalkılırsa o zaman filmi internete yüklerim. 5 milyon sinema seyircisi yerine, 75 milyon Türkiye Soma cinayetini seyreder."

'HUKUKÇULARIMIZ GEREKLİ YASAL ÇALIŞMALARI BAŞLATTI'

Yönetmen Akıncı, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş hakkında gerekli yasal işlemleri başlattıklarını da söyledi. Akıncı, "Hukukçularımız uğradığımız maddi ve manevi zararımız, hem de yasal olan film çekme hakkımıza izin verilmemesi gerekçesiyle yasal işlemleri sürdürüyor. Valilikler için savcılığa suç duyurusunda bulunulamadığı için avukatlarımız önce İçişleri Bakanlığı'na gerekli başvuruları yapacaklar. Ayrıca maddi ve manevi tazminat davası da açacağız" dedi.

Kaynak: İlker Kılıçaslan / DHA

    :

    :

    :

    :

    "Soma 301 filmi için hukuk mücadelesi sürüyor" hakkında Tweetler

    DİĞER KÜLTÜR & SANAT HABERLERİ