TIR'ları durduran Savcı Takçı ölüm tehditleri alıyor

Adana'da MİT TIR'larını durduran savcı Aziz Takçı, Alman dergi Der Spiegel'e konuştu.
Hasnain Kazim imzalı söyleşide net ve açık ifadeler kullanılırken Takcı temkinli konuşmayı tercih etti. Takcı, durdurulan TIR'ların içinde ne taşındığını söylemedi. 'Gülen Cemaati'ne mensup musunuz?' sorusuna ise ilginç bir yanıt verdi. 

Dergide yayımlanan söyleşide şu ifadelere yer verildi:

Savcı Aziz Takcı silah dolu bir TIR'ı arama emri verdi ve Türkiye hükumetini rezil etti. O günden beri açığa alındı ve tehdit ediliyor. 

Takcı, 40 yaşında... Ocak ayına kadar henüz savcı idi. Türk istihbaratı MİT'in Suriye'deki aşırılara silah taşıyan TIR'larını 2014 başında iki kez arama izni verdi. Olay ortaya çıktıgında, Türkiye hükümeti rezil olmuş, Takcıyı suçlamıştı.

"TIR OLAYINDAN BERİ ÖLÜM TEHDİDİ ALIYOR"

O günden beri ölüm tehditi alıyor. İnternet forumlarında ve Twitter üzerinden hükümet yanlıları ona ölüm diliyor. Hükümet yanlısı medya onu devlet düşmanı olarak tanımlıyor ve ona 'hain' diyorlar. Takcı gizli bir yerde yaşıyor. ''Güvendiğim yerden neredeyse hiç cıkmıyorum!'' diyor.

Takcı sadık bir memur, mesleği boyunca medya ile ilişkisini uzak tuttu. Ancak kendisine haksızlık yapıldığını düsündügü icin artık konuşmak istiyor. 

Her şey 1 ocak 2014'te başladı. ''O gün jandarmadan silah yüklü bir kamyona dair haber aldım'', diye anlatıyor Takcı. O zaman Adana da anti-terör araştırmacısıydı. Takcı, Türkiye'nin buna dur diyeceğini düşünmüş. 'Benzer şeyler daha öncede sık sık olmuştu'. mesela mayıs 2013 Reyhanlı olayı... Arama emrini kendisi imzalamıştı. Ancak daha polis yükü araştıramadan istihbarat ekibi olay yerine gelip kontrolü sağlamıştı.

 
3 hafta sonra yine jandarmadan bir telefon geldi. Buna göre 3 silah dolusu kamyon yolda idi. ''Ve yine istihbarat ekibinin bir şekilde haberi olmuştu'' diyor Takcı. 'Bunu ancak her şeyi cok iyi bilen biri olabilirdi. Çünkü detaylı bilgileri açığa vurmuştu ve hatta plakalarını dahi bildirmişti. '

Bu kez de Takcı bir arama emri vermişti. Konvoy istihbarat elemanları tarafından bir araba ile takip ediliyordu.

"TIR'LARDA NE VARDI?"

Peki ne vardı kamyonlarda, bay Takcı?  


Takcı gülüyor. ''Benim için bir disiplin cezası yürürlükte, devletin gizli kalması gereken bilgilerini başakalarına verdim diye... Eğer şansım yoksa bir de soruşturma açılacak. Bu nedenle bu konuda bişi söylemek istemiyorum.''

Söylemek zorunda değil zaten. Bir muhalefet politikacısı Suriye'deki El Kaide için kamyonlarda silah, roket ve cephanenin taşındığını doğruladı. Başka da bilgi yok. Çünkü hükumet bu konuda medyaya haber yasağı getirdi. İnternette hackerların yayınlamış olduğu gizli belgeler, aşırılara Türkiye'den silah yardımı oldugunu doğruluyor.

Bu doğru mu? 

''Buna karşı bir iddam yok" diyor Takcı.

Savcı olarak arama emrini vermek zorunda idi. Çünkü yasadışı bir eyleme dair şüphe vardı. 

'Ben yanlıs bir şey yapmadım' dedi Takcı... Takcı kızmıyor, gizli bilgileri vermiyor, aşırıları destekleyen Türk politikasını da değerlendirmiyor. O ümitsizliğe kapılıyor, Çünkü görevini yaptığı halde cezalandırılıyor. 

Takcı bunu Türkiye Cumhuriyeti adına yaptı. Dediğine göre. Ankara onun devlete zarar verdiğinden emin... 

Peki olayın devamında neler yaşandı?

En yüksek makamın müdahalesi ile. Adana Valisi bizzat gidip o zamanki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan taşıma emrini vermiş. Bu nedenle TIR'ların devam etmesine izin verildi. 
 

Takcı gitmeliydi. Ocak 2014'te önce Trabzon'a, 6 ay sonra da Zonguldak'a gönderildi. 8 hafta önce ise bir sonraki duyuruya kadar askıya alındı.

'Beni araştırmak yerine, yanlış bir şey yaptığıma dair kanıt aramak yerine beni açığa aldılar ve şimdi araştırılıyor' dedi. 'Yani bir hukuk devletinde olağan olan prosedürü tersine cevirdiler.'

Takcı yüzlerce örneğin içinde bir tanesi... Türkiye'de sürekli olarak savcılar ve hakimler baskı altında tutuluyor. Çünkü hükümet üyelerine karşı soruşturma açıyor, eleştiriyor ya da güçlülerin namına zararlı herhangi bir şey yapıyorlar diye. Neredeyse yolsuzluk soruşturmasına karışmış tüm hukukçular işlerinden oldular. Öyle zor olaylar var ki, savcılar korkudan bakmıyorlar. 

Politikacılara karşı açılan yolsuzluk soruşturmaları çoktan durduruldu. Yöneticiler olayları Gülen hareketinin bir kampanyası olduğuna yorumladı. 

"EĞER GÜLEN CEMAATİ'NDEN OLSAYDIM..."

Siz Gülen hareketinden misiniz BayTakcı?

 
Takcı gülüyor... "Eger olsaydım, şimdi çok daha iyi durumda olurdum" Bu argüman ona göre devletin, eleştirmenlerin ağzını kapatmak için kullandıgı bir yakıştırma'

Takcı yine de demokrasi ve hukuk devletinin sonunda Türkiye'de kazanacagından ümitli. 'Başka türlüsü felaket olurdu' dedi.

Hakkındaki soruşturma sürdüğü sürece maaşının üçte ikisini alacak ve Karadeniz'de saklanmaya devam edecek.

Kaynak: www.grihat.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "TIR'ları durduran Savcı Takçı ölüm tehditleri alıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ