ÖYM'leri aratmayacak mahkemeler geri döndü!

Önce CMK 250.Maddesiyle yetkili mahkemeler kapatılıp TMK.10.Maddesiyle yetkili mahkemeler kurulmuştu. Şimdi de ihtisas mahkemesi olarak işlev görecek mahkemeler kuruluyor.
Tartışılan Özel Yetkili Mahkemeler ismi değiştirilerek her dönem yeniden getiriliyor. Önce CMK 250.Maddesiyle yetkili mahkemeler kapatılıp TMK.10.Maddesiyle yetkili mahkemeler kurulmuştu. Şimdi de ihtisas mahkemesi olarak işlev görecek mahkemeler kuruluyor.

HSYK’nın özel yetkili mahkemeleri "ihtisaslaşma" adı altında yeniden kurdu. Kurulun "ihtisas mahkemesi"ne dair  kararında 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul’la ve  1 milyon 600 bin kişinin yaşadığı Diyarbakır’a aynı sayıda ÖYM kurması dikkat çekti. Diyarbakır’a 2 adet ÖYM kurulması, İç Güvenlik Paketi’nin yasalaşmasının ardından hükümetin çözüm sürecinin bozulması halinde Doğu ve Güneydoğu’da terör bağlantılı operasyonlar başlatmak için zemin hazırlaması olarak değerlendirildi. 

HSYK 1. Dairesi, İstanbul'da terör ve anayasal düzene karşı işlenen suçlarına 13 ve 14. Ağır Ceza Mahkemesini görevlendirdi. Diyarbakır'da ise 4 ve 5. Ağır Ceza Mahkemeleri yetkilendirildi. 

Bu görevlendirmeye iş yoğunluğu gerekçe gösterildi. Bununla beraber nüfusları arasında 10 kat fark bulunan İstanbul ve Diyarbakır'da aynı sayıda mahkeme kurulması tartışma konusu oldu. İş yoğunluğu Diyarbakır'dan daha fazla olan İzmir ve Ankara Adliyeleri'nde birer tane ağır ceza mahkemesi kuruldu. 

CMK 250.Maddesiyle yetkilendirilen mahkemeler kaldırıldıktan sonra kurulan TMK.10.Maddesiyle yetkili mahkemeler 17 Aralık sonrası çıkarılan yasa ile kaldırılmıştı. Hükümet özel yetkili yargılama sisteminin sona erdiğini o süreçte dile getirmişti. Ancak HSYK'nın kapalı devre olarak tanımlanan Sulh Ceza Hakimliklerinin ardından, yeniden özel yetkili döneme mahkemelerin adını değiştirerek dönmesi dikkat çekti. Öte yandan eski özel yetkili mahkemelerin kapatılması ile DGM binasında bulunan savcılıklar da normal savcılık katlarına dönmüştü. Özellikle Ankara Adliyesi'nde eski DGM binası boşaltılmıştı. İhtisas Mahkemelerinin kuruluşundan önce Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu adı altında işleyen özel yetkili sistemde görevli savcılar yeniden eski DGM binasına döndü. 

Söz konusu yetkilendirmeleri yapan dairenin başında özel yetkili mahkemeleri geçmişte çok eleştiren Metin Yandırmaz'ın bulunması da ayrıca yargı camiasında şaşkınlıkla karşılandı.

Grihat.com

    :

    :

    :

    :

    "ÖYM'leri aratmayacak mahkemeler geri döndü!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ