Suriye 3 BM görevlisini sınır dışı etti!

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye Hükümeti'nin 3 BM yardım çalışanından ülkeden ayrılmasını istediğini söyledi.
Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2'si BM Acil Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) diğeri de UNICEF çalışanı 3 personelin herhangi bir gerekçe gösterilmeden ülkeden ayrılmalarının istendiğini kaydetti. Dujarric, Suriye rejimi nezdinde konuya ilişkin girişimde bulunduklarını ancak bir sonuç alınamadığını ve kendilerine gerekçe de gösterilmediğini vurguladı.

Personelin ülkeden ayrılıp ayrılmadığına ilişkin bilgileri güvenlik gerekçesiyle paylaşmayacaklarını da kaydeden Dujarric, ülkeden ayrılması istenen görevlilerin BM'nin Suriye'deki operasyonlarında çok önemli konumda bulunduklarını ifade etti. BM görevlilerinin, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardım ulaştırılmasını koordine etme görevinde oldukları ve birinin ülkeden ayrıldığı öğrenildi.

BM İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatör Yardımcısı Kyung-wha Kang da dün BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı sunumda Esad rejiminin özellikle muhaliflerin kontrolündeki bölgelere insani yardım taşıyan BM görevlilerinden ülkeyi terk etmesini istediğini belirterek Suriye Hükümeti'nden bu "nedenini bilemedikleri" talepten geri dönmesini istediklerini söylemişti. Kang, BM Güvenlik Konseyi üyelerine yaptığı çağrıda, "Suriye'de rakamlar değişiyor ancak işlenen insan hakları ihlalleri aynı. Çatışan taraflar sivilleri öldürme, kaçırma, gıda ve tıbbi malzemeye ulaşmalarını engelleme eylemlerini sorumsuzca gerçekleştiriyor. İnsani yardım konvoylarının geçişine engel olunmasına, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların sivillere ulaşımının engellenmesine son verilsin" diye konuşmuştu.

BM Güvenlik Konseyi, geçen yıl aldığı iki ayrı kararda, Suriye içinde insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesi ve BM yardım görevlilerine hızlı bir şekilde Suriye'ye giriş izni verilmesini istemişti.

    :

    :

    :

    :

    "Suriye 3 BM görevlisini sınır dışı etti!" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ