Çin'den Türkiye'ye Uygur Türkleri yanıtı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın "Çin'deki Uygur Türklerinin oruç tutmasının yasaklandığı yönündeki haberler kaygı verici" açıklaması üzerine Çin'den yanıt geldi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, "Türkiye'den gelen açıklamaların uyandırdığı kaygıyı ilgili yetkililere ilettik. Haberlerin doğrulanmasını talep ettik" dedi.

BBC’ye göre, Çin Dışişleri Sözcüsü Hua, Şincan bölgesinde ülkenin tümünde olduğu gibi Çin vatandaşlarının ibadet özgürlüklerinin güvence altında olduğunu savunarak "Herkes anayasa çerçevesinde inanç özgürlüklerinden faydalanabiliyor” şeklinde konuştu.

Bu arada, Hua, Türkiye ile devam eden iyi ilişkilerin sürmesini temenni ettiklerini de sözlerine ekledi.

Dün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğünü önemsediği ifadesi de yer alırken, bölgedeki Uygur Türklerinin ibadetlerinin yasaklanmasının kaygı verici olduğu kaydedildi ve konunun Çin'in Ankara Büyükelçisi'ne iletildiği de belirtilmişti.

BBC haberinde “Uygur Türklerinin yaşadığı Çin'in Şincan özerk bölgesinde güvenlik güçleri ve ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı son aylarda artmıştı. Çin, tırmanan şiddet olaylarından 'radikal İslamcı militanların' sorumlu olduğunu savunuyor ve yönetimin bu nedenle de Ramazan ayında oruç tutulmasını yasakladığı iddia ediliyor” dedi.

Uygur Türkleri'nin de bulunduğu toplam 20 milyon Müslüman’ın yaşadığı belirtilen Çin hükümetinin geçen yıl da Ramazan ayında benzer bir uygulamaya gittiği ve Müslüman öğrencilerin yemek yemeye zorlandığı iddia edildiğini anımsatan BBC, “Çin hükümeti inanç özgürlüğüne saygı duyduğuna yönelik açıklamalar yapsa da sadece resmi olarak ibadethane olarak tanımlanmış yerlerde ibadete izin veriliyor” sözlerini de kullandı.

    :

    :

    :

    :

    "Çin'den Türkiye'ye Uygur Türkleri yanıtı" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete