Validebağ Korusu ile ilgili korkutan iddia

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, Validebağ Korusu’nun çılgın projeler için kurutulduğunu söyledi.
Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, “Koru içerisindeki dereye lağım suyu akıyor. Dere kenarındaki 100 yıllık ağaçlar kuruyor ve devriliyor. 2006’dan beri aslında Üsküdar Belediyesi’nin, AKP’nin, bu koruya ilişkin rant ve çılgın projeleri var.” dedi.

Yılmaztürk, Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

SOSYAL KULLANIM ALANLARI YAPILACAĞI DUYURULDU AMA...

Üsküdar’daki Validebağ Korusu, içine cami ve sosyal kullanım alanları yapılacağı duyulduğunda gündeme gelmişti. Şimdi de koru içerindeki dereye kanalizasyon ve inşaatlardan çimento atıklarının karıştığı iddia edildi.

Konuyla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası ile Validebağ gönüllüleri ortak bir basın toplantısı düzenledi.

"LAĞIM SULARI KORUYA AKIYOR"

Validebağ Korusu içerisindeki dereyle ilgili şikayetler üzerine inceleme yaptıklarını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “Dereden iki adet numune aldık.

Bunlardan ilkini korunun içinden, diğerini korunun bir üst caddesindeki kanaletten aldık. Analizlerde, lağım sularının koru içerisindeki dereye aktığını gördük.

"HASTALIK YAPICI MADDELER YOĞUN"

Hastalık yapıcı maddelerin yoğun olduğu ortaya çıktı. Buradaki dere suyunun, yapılan deşarjlar sonucu çok kirlenmiş olduğunu yorumlamış olduk.

"İBB'Yİ SIKIŞTIRACAĞIZ"

Hem Validebağ Korusu deresinin sermayeye peşkeş çekilerek rant alanı olarak görülmesine karşı, hem de bu derenin korunması için ve yapılacak çalışmaların takipçisi olacağız.

Gerek İSKİ gerekse İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni bu konuda sıkıştıracağız.” diye konuştu.

BORULARI KANALLARA BAĞLAMAMIŞLAR

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, İSKİ’nin getirdiği yaklaşık 2 metre genişliğindeki boruyu kanallara bağlamak yerine, açıktan dereye verdiğini söyledi.

Yılmaztürk, “Çevresinde bu kadar yapılaşmanın olduğu, yaşamın olduğu, insanların bu koruyu kullandığı bir yerde, hemen altında da bir kanalizasyon varken dereye vermesi bir kere suç.

Açığa bırakamaz. Yaz boyunca kanalizasyon yani lağım suyu, tuvalet akıyor oradan. Niye bunu buraya İSKİbağladı bıraktı?

2006’dan beri aslında Üsküdar Belediyesi’nin, AKP’nin, bu koruya ilişkin bir rant beklentisi projeleri var. Çılgın projeler ve birçok proje söz konusu.” dedi.

"100 YAŞINDAKİ AĞAÇLAR KURUYUP DEVRİLİYOR"

Buradaki kurul üyelerinin değiştirildiğini ifade eden Yılmaztürk, şöyle devam etti: “Atanmış, kaşeci kurul üyeleri oluşturuldu. Geçmişteki alınan tüm kararlara aykırı burada birçok proje yapıldı ve uygulandı.

Bu suçun ortağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ. Sadece hayvanlar, kuşlar değil insan sağlığı da tehdit altında. Yaz boyunca kanalizasyon akıyor oradan.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Dere kenarında ağaçlar kurumaya başladı. 100 yaşındaki ağaçlar kuruyor, devriliyor. Bu bir suçtur. Suç duyurusunda da bulunacağız.”

Üsküdar'da yaşayan Validebağ gönüllülerinden Arif Belgin, “Validebağ Korusuiçerisindeki küçük dere senelerdir suyuna kanalizasyon karışmış halde akıyor. Biz bunu defalarca İSKİ’ye bildirdik.

Hiçbir yanıt alamadık. Dernek olarak yazdığımız yazıların yanı sıra çok sayıda bireysel olarak da şikayet ilettik. İSKİ’nin, bölgede yağmur suyu ve atık su ayırma projesi yürüttüğünü fakat koru sınırına gelindiğinde uygulamanın durdurulduğunu öğrendik.

Koru sınırına yerleştirilen 2 binlik boru senelerdir ağzı açık olarak bulunmakta. Özellikle hayvanlar açısından ayrı bir tehlike yaratmaya devam etmektedir. 7 aydır bu dereye beton atıkları da karışmaya başladı.

Son üç ay içerisinde derede köpüklenme görüldü. Yine şikayet ettik ancak İSKİ’den hiçbir cevap alamadık. Bu sudan, çevredeki bitkilerin, ağaçların ve hayvanların olumsuz yönde etkilendiği çok açıktır.” şeklinde konuştu.

    :

    :

    :

    :

    "Validebağ Korusu ile ilgili korkutan iddia" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ